BHS privítajú obľúbenca publika Berezovského

Hviezdy vážnej hudby a majstrovské výkony, ktoré zdvíhajú publikum zo stoličiek. Bratislavské hudobné slávnosti ponúkajú aj tento rok pozoruhodný program. A azda najviac v ňom žiaria dve mená, ktoré sú už dobre známe bratislavskému koncertnému publiku. Na BHS opäť zahrajú fenomenálni ruskí hudobníci – huslista Vadim Repin a klavirista Boris Berezovskij.

29.09.2010 12:00
Boris Berezovskij hral na BHS aj v roku 2007. Foto:
Boris Berezovskij hral na BHS aj v roku 2007.
debata

Keď klavírny génius hral na bratislavskom pódiu po prvý raz v roku 2004, ľuďom sa zatajoval dych. A odvtedy sa Berezovskij stal vo svete hviezdou prvej triedy. O rok neskôr sa na BHS predstavil virtuózny Repin. V prvý decembrový deň budú obaja skvelí hudobníci stáť na jednom pódiu. Lístky na ich koncert idú už teraz takpovediac „na dračku“.

„Od momentu, keď na BHS po prvý raz vystúpili, publikum ich objavilo a stali sa jeho miláčikmi,“ povedala manažérka BHS Izabela Pažitková.

Medzi výnimočné chvíle BHS, ktoré budú znieť od 19. novembra do 6. decembra prevažne v historickej budove Slovenského národného divadla, bude patriť aj koncert Filharmónie Šanghaj. V jej programe zaznie aj hudba Tan Duna, čínskeho oscarového skladateľa filmovej hudby, ktorý je vo svete populárny. Ozdobou večera bude len 16-ročná klaviristka s čínskymi koreňmi Mélodie Yhao, ktorá hrá na klavíri od troch rokov.

Po tridsiatich rokoch sa po prvý raz slovenskému publiku predstaví sopranistka Ľubica Orgonášová, ktorá v súčasnosti patrí vo svete medzi najžiadanejšie operné speváčky. Hoci je domácemu publiku menej známa, na prestížnych zahraničných pódiách žiari už od 80. rokov.

BHS už tradične prinášajú do Bratislavy významné zahraničné orchestre s dirigentskými osobnosťami. Tento ročník v programe upútajú najmä Arménska, Haagska či Krakovská filharmónia. Záverečný koncert 6. decembra bude patriť Orchestru Mariinského divadla z Petrohradu s dirigentom Valerym Gergievom. „Je považovaný za dirigentskú hviezdu a svoju kariéru začal práve v Bratislave. Pred tridsiatimi rokmi tu dirigoval na prehliadke mladých talentov,“ povedala Pažitková.

Tradičné dielo na objednávku pre BHS tento rok vytvoril Matúš Jakabčic, spojil v ňom svet džezu a vážnej hudby.

Bratislavské hudobné slávnosti 2010

Budú znieť od 19. novembra do 6. decembra.

Na 26 festivalových koncertoch sa predstavia umelci z 26 krajín.

Zaznejú premiéry diel troch slovenských skladateľov – Juraja Vaja, Matúša Jakabčica a Egona Kráka.

Lístky na koncerty stoja od 8 do 30 eur, už sú v predaji.

debata chyba