Lennon zmrazil The Beatles na vrchole

Tú váhu si budeš musieť niesť so sebou, spieva sa v piesni Carry That Weight, ktorú The Beatles nahrali krátko pred svojím rozpadom. Podľa niektorých kritikov je aj o tom, že bývalí členovia liverpoolskej štvorky sa počas svojej sólovej kariéry nezbavia príťaže, ktorú so sebou nesú vďaka nálepke "bývalý člen The Beatles". John Lennon si túto príťaž niesol najkratšie. Zastrelili ho desať rokov po rozpade skupiny. V sobotu 9. októbra by oslávil sedemdesiate narodeniny.

09.10.2010 11:00
John Lennon a Yoko Ono! Foto:
John Lennon a Yoko Ono na jednom z najznámejších záberov americkej fotografky Annie Leibovitz.
debata

Nie pokrytec, ale chameleón
„Každý vás miluje, keď ste šesť stôp pod zemou,“ znie slávny Lennonov citát. Nemal rád uctievanie mŕtvych. „Nevážim si kult mŕtveho Sida Viciousa alebo mŕtveho Jamesa Deana alebo mŕtveho Johna Waynea. Je to to isté. Robiť zo Sida Viciousa hrdinu, Jima Morrisona … to je pre mňa odpad. Ja sa klaniam ľuďom, ktorí prežili. Nechcem, aby môj syn obdivoval Johna Waynea alebo Sida Viciousa. Čomu vás naučia? Ničomu. Smrti. Zomrel Sid Vicious za niečo?“ rozohnil sa Lennon v rozhovore pre Playboy, ktorý vyšiel po jeho smrti. Samotného Lennona je však za čo obdivovať. Nielen pre hudbu, ale aj pre jeho mierové aktivity.

V sedemdesiatych rokoch sa ho pre jeho politický radikalizmus a protesty proti vojne vo Vietname pokúšala Nixonova administratíva vyhostiť z USA. „Ten radikalizmus bol falošný, naozaj, pretože pramenil z viny. Vždy som mal pocit viny, že som zarobil peniaze, tak som sa ich musel zbaviť. Nemyslím tým, že som bol pokrytec. Keď v niečo verím, verím v to bezo zvyšku. Ale ako chameleón som sa vtedy stal kýmkoľvek, s kým som bol,“ zaspomínal si krátko pred smrťou pre magazín Newsweek.

Niektoré Lennonove kontakty a kroky boli kontroverzné, často však aj originálne. Ako slávny performance Bed-in. Keď sa v roku 1969 po druhý raz oženil a vzal si Yoko Ono, obaja vedeli, že ich svadobná cesta bude zaujímať množstvo novinárov. A tak sa z nevýhody rozhodli urobiť prednosť. „Vedeli sme, že tak či onak to bude verejné, a preto sme sa rozhodli, že z toho spravíme vyhlásenie. Sadli sme si do postele a rozprávali sme sa s novinármi celý týždeň. Na titulných stránkach novín bola vďaka tomu namiesto reklamy na vojnu reklama na mier,“ povedal Lennon pre Playboy. Po úspechu Bed-in v Amsterdame zopakovali akciu v Montreale. Počas Bed-in vznikla aj protivojnová hymna Give Peace a Chance. „Všetko, čo vravíme, je: dajte šancu mieru,“ mal vtedy odpovedať na otázku novinára, čo sa pobytom v posteli snažia dokázať. Slogan sa mu zapáčil a vznikla pesnička.

Pripútaný k trónu
Lennon sa podľa vlastných slov celý život líšil od ostatných. Chcel byť rebel, ale aj milovaný a prijímaný. Rodičia vrátane otca Paula McCartneyho nevideli radi, keď sa ich deti kamarátili s týmto čudáckym chlapcom. Lennona nevychovávala matka, ale jej staršia sestra Mimi. Rodina mu však nechýbala, pretože, ako vravel, jeho rodinou bolo päť silných žien – a jedna z nich bola zhodou okolností jeho matka. Keď mal John 16 rokov, založil skupinu The Quarrymen, ku ktorej sa neskôr pripojil Paul McCartney. Kapela používala niekoľko mien, až sa jej názov ustálil na The Beatles. Z pätice sa stala neskôr štvorica. Ako posledný z finálnej zostavy sa k Lennonovi, McCartneymu a Georgeovi Harrisonovi pripojil Ringo Starr. V éteri začali znieť hity Love Me Do, Please Please Me či ich prvá britská hitparádová jednotka From Me To You. A ostatné je história.

„Tým, že Lennon The Beatles zabil ešte predtým, než by nás stihli sklamať, čo by sa nutne stalo, ich navždy zmrazil na vrchole,“ napísal Ray Connolly, ktorý s Lennonom spravil niekoľko rozhovorov a je aj autorom jeho biografie. Keď Lennonova domovská formácia ohlásila rozchod, začali všetci obviňovať Yoko Ono. Speváka, ktorý bol do nej šialene zamilovaný, to zraňovalo.

„Odkedy som nakrútil film Ako som vyhral vojnu (1966), stále som čakal na dôvod, aby som opustil The Beatles. Len som jednoducho nemal ,gule' urobiť to. Tiež som sa bál vystúpiť z paláca. To zabilo Elvisa Presleyho. Kráľa vždy zabijú jeho dvorania. Prekrmujú ho, rozmaznávajú, opíjajú, aby ho udržali pripútaného k trónu. Väčšina ľudí v tejto pozícii sa nikdy neprebudí,“ povedal Lennon pre Newsweek s tým, že práve Yoko Ono ho prebudila a ukázala mu, že kráľ je v skutočnosti nahý. „Vždy nás držali v ochrannom puzdre mýtov a snov. Ak ste Cézar a každý vám hovorí, aký ste úžasný a máte všetky vymoženosti a dievčatá, je naozaj ťažké vzbúriť sa a povedať: Nechcem byť kráľom, chcem byť skutočný!“ povedal Lennon pre magazín Red Mole.

Yoko Ono tak možno prispela k rozpadu The Beatles, nebola však jeho hlavnou či jedinou príčinou. Lennon to prirovnal k partii chlapíkov, ktorí sa stretávajú každý večer v bare. Keď sa jeden z nich ožení, jednoducho ho podľa speváka prestanú zaujímať a venuje sa svojej milovanej žene. Takisto odmietal to, že Yoko Ono s ním manipuluje. Vravel, že je ako neriadená strela a nikto ho nedokáže ovládať.

Nijaký rokenrol, materská dovolenka
Ani vzťah Lennona a Ono však nebol bez problémov. Na jeseň v roku 1973 sa rozišli a John odišiel do Los Angeles. Tu sa takmer upil na smrť. Odlúčenie trvalo osemnásť mesiacov, o ktorých Lennon hovorieval ako o „stratenom víkende“. Po tom, čo sa vrátil k Yoko Ono, narodil sa im syn Sean, dieťa, o ktoré sa roky pokúšali. Lennon mal už syna Juliana z predchádzajúceho manželstva s Cynthiou Powellovou. Zatiaľ čo Julianovo detstvo si spevák príliš neužil, Sean prevrátil jeho život naruby. Na niekoľko rokov sa stiahol z verejného života. Až do začiatku 80. rokov, keď po päťročnej nahrávacej prestávke propagoval spoločný projekt s Ono Double Fantasy. Krátko po jeho vydaní ho zastrelili.

Predtým bol päť rokov na „materskej dovolenke“ a všetky obchodné záležitosti a rokovania s tvrdými manažérmi v zadymených miestnostiach prenechal Yoko. Ako vravel, on zatiaľ piekol chlieb a staral sa o dieťa. Keď sa ho v tom období pýtali, čo ešte okrem toho robí, odpovedal: „Strieľate si zo mňa? Pretože chlieb a deti, ako vie každá žena v domácnosti, sú prácou na plný úväzok. Po tom, čo som urobil bochníky, som mal pocit, akoby som niečo dobyl. Ale keď som sa pozeral, ako sa chlieb je, myslel som si, fajn, a teraz akože nedostanem zlatú platňu alebo povýšenie do rytierskeho stavu? Ani nič?“ Do domácnosti sa uchýlil podľa vlastných slov preto, že od svojich 22 rokov bol stále pod nejakou zmluvou. Nebavilo ho, že stále od neho niečo očakávali. „Očakávalo sa, že do piatka zložím stovku pesničiek, v sobotu vydám singel. Očakávalo sa, že spravím toto alebo tamto. Umelcom som sa stal preto, že som miloval slobodu,“ povedal Newsweeku. „Rokenrol ma už nebavil. Nechcel som kráčať štandardnou cestou v tomto biznise – ísť do Vegas a spievať svoje najväčšie hity, ak by som mal šťastie, alebo ísť do pekla, kam odišiel Elvis.“

Umenie z lega: Lennon
+3John Lennon a Yoko Ono pred svojim neworským...
debata chyba