The Beatles sú klasikou ako Mozart či Beethoven

Skupina The Backwards je najznámejšou slovenskou kapelou, ktorá má vo svojom repertoári len piesne od The Beatles. S prezentáciou ich hitov zvíťazili v niekoľkých medzinárodných súťažiach. "Úlohu" Johna Lennona stvárňuje v kapele Dalibor Štroncer.

09.10.2010 16:00
Dalibor Štroncer zo skupiny The Backwards
Dalibor Štroncer zo skupiny The Backwards
debata

Keď prišiel nápad založiť kapelu The Backwards, bola „bitka“ o to, kto bude Johnom Lennonom?
Vôbec nie. Tým, "kto bude kto”, sme sa vôbec nezaoberali. Všetko sa vyvinulo celkom spontánne. Nakoniec rozhodlo zafarbenie a výška hlasu.

Tento rok uplynie 70 rokov od narodenia Johna Lennona a tiež 30 rokov od jeho úmrtia. Budete si tieto výročia pripomínať?
V kapele si každoročne pripomíname smutné výročie úmrtia Johna Lennona. Tento rok to bude skutočne okrúhlych 30 rokov od tragickej udalosti, ktorá zmenila kurz populárnej hudby. Máme v pláne pripomenúť si to na vystúpení v Prahe spolu s českým fanklubom Beatles. Určite zapálime aj nejakú tú sviečku.

Čím bol podľa vás John Lennon výnimočný oproti ostatným členom The Beatles?
Je ťažké jednoznačne povedať, či to bolo väčším talentom alebo niečím iným. Každý z členov Beatles mal veľmi veľa talentu. V každom prípade si myslím, že John Lennon bol jedinečnou osobnosťou, ktorá oplývala humorom, citom a zmyslom pre spravodlivosť. Ako jediný z kapely propagoval spolu s Yoko Ono mier a koniec vojny vo Vietname.

The Beatles boli spolu len desať rokov, ich hudba však dodnes nezapadla prachom. Čím to podľa vás je?
Touto otázkou sa dosť často zaoberám a stále nenachádzam konečnú odpoveď. Je fascinujúce sledovať ľudí na našich koncertoch, ako spievajú texty piesní, ktoré vznikli pred viac ako štyridsiatimi rokmi. Pri pomalých baladách má dokonca mnoho poslucháčov slzy v očiach. Osobne to pripisujem geniálnej melodike a hudobnému vkusu, ktorý robí väčšinu piesní od The Beatles jedinečnými a neprekonateľnými. The Beatles sa dnes radia medzi klasiku ako Mozart či Beethoven.

Baví vás ešte stále hrať tie isté pesničky?
Dúfam, že to nebude znieť ako klišé, ale áno. Aby sme nehrali dookola to isté, repertoár pravidelne obmieňame. Našťastie zo zhruba 220 oficiálnych pesničiek je čo vyberať. Pravidelní návštevníci našich koncertov tak nepočujú dvakrát to isté za sebou.

Máte ešte kam napredovať? Nerozmýšľate o vlastnom hudobnom materiáli?
Priestor na napredovanie tu stále je. Len nedávno sme úspešne odpremiérovali multimediálnu show A Journey Back to The Beatles, v ktorej spoluúčinkuje aj komorný orchester. S jeho pomocou sme schopní naživo prezentovať piesne, ktoré skupina The Beatles nikdy nehrala na svojich koncertoch. Len príprava tohto projektu zabrala niekoľko mesiacov. Keďže nechceme sedieť na dvoch stoličkách, v rámci The Backwards sa venujeme výlučne živej interpretácii piesní The Beatles.

The Beatles vydržali spolu desať rokov, The Backwards vznikli v roku 1995, nehrozia po takom dlhom čase konflikty?
Takýto Damoklov meč tu samozrejme stále je, ale to je aj v iných kapelách. Personálne zmeny sa nevyhli ani nám. Naše momentálne obsadenie je vynikajúce a trvá bez prestávky posledných osem rokov. Ponorková choroba tak nehrozí, iba v prípade, že by bola zo Žltej ponorky.

debata chyba