Morricone túži po Oscarovi

Nemá rád pojem spaghetti western a je nekorunovaným kráľom westernovej filmovej hudby.

19.02.2016 09:00
Ennio Morricone Foto: ,
Ennio Morricone vystúpil s Českým národným symfonickým orchestrom po druhý raz na Slovensku.
debata

Taliansky skladateľ Ennio Morricone po štyridsiatich rokoch napísal soundtrack k westernu a úspech sa dostavil okamžite. Najprv získal za hudbu k westernu Quentina Tarantina Osem hrozných (2015) Zlatý glóbus pre najlepší pôvodný soundtrack, potom si pripísal britského Oscara – ocenenie BAFTA – a nominovaný je aj na ocenenia César a Oscar.

Osemdesiatsedem­ročný skladateľ sa netají tým, že by si na prestížneho Oscara rád siahol po druhý raz. „Dúfam, že sa tentoraz dočkám víťazstva. Nie som si však istý, a preto tam idem pokojný, hádam to dopadne dobre,“ uviedol pre agentúru Reuters Ennio Morricone, ktorý sa predstavil druhýkrát na Slovensku v januári v rámci svojho turné 60 Years Of Music. Napriek tomu, že bol už nominovaný na Oscara za filmy Nebeské dni (1978), Misia (1986), Nedotknuteľný (1987), Bugsy (1991) a Malena (2000), svojho prvého Oscara získal až v roku 2007 za celoživotné dielo. „Nezmenilo to prakticky nič. Nestal som sa ani viac namysleným. Som rovnako namyslený ako už roky predtým,“ odpovedal s úsmevom Morricone minulý rok na otázku Pravdy, ako zmenilo získanie Oscara jeho život.

Film Osem hrozných je prvou plnohodnotnou spoluprácou Ennia Morriconeho a Quentina Tarantina, hoci hudba talianskeho skladateľa znela už vo filmoch Kill Bill (2003, 2004), Nehanební bastardi (2009) či Divoký Django (2012). Tarantino pri nahrávaní soundtracku s Českým národným symfonickým orchestrom v štúdiu Abbey Road v Londýne prezradil, že bolo preňho zážitkom sledovať, ako sa skladateľovi v hlave tvorí hudba podľa scenára. „Niekedy sa stretnete aj s negatívnymi dôsledkami; film nemá úspech alebo sa ľuďom nepáči hudba. Tentoraz však všetko išlo dobre. Som z toho šťastný a ohromený,“ povedal Ennio Morricone.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Oscar #Ennio Morricone