V PKO sa oslavovala sloboda

Hodnoty 17. novembra si v stredu večer pripomenuli tí, ktorí sa zišli v bratislavskom PKO na Koncerte pre všímavých.

19.11.2010 07:00
Súbor z DSS Merema predviedol svoje... Foto:
Súbor z DSS Merema predviedol svoje predstavenie Štyri ročné obdobia - strom.
debata

„Každý z nás je jedinečný strom, a to je na tom krásne,“ týmto mottom sa začínalo divadelné predstavenie Štyri ročné obdobia – Strom, v podaní klientov Domova sociálnych služieb Merema v Modre. V jednoduchom alegorickom predstavení účinkovali mentálne postihnutí chlapci a muži. Minulý režim ich držal v ústraní. Možnosť naplno sa realizovať im do veľkej miery priniesla až nežná revolúcia.

„Oslavujte slobodu!“ lúčila sa s publikom Jana Kirschner, ktorá predviedla nové pesničky aj staršie hity. Po jej vystúpení sa v PKO spomínalo na Ernesta Valka. Violončelista Jozef Lupták mu venoval skladbu Modlitba Ernesta Blocha a publikum namiesto minúty ticha minútový potlesk. Lupták sa divákom predstavil ešte dvakrát. Najskôr s projektom afterPhurikane. V ňom sa spojil s akordeonistom Borisom Lenkom, africkým bubeníkom Thierrym Ebamom a rómskymi spevákmi. Svojím autentickým lamentovaním dodávali čaro piesňam s príchuťou cigánskeho folklóru, ktoré evokovali aj destinácie ako Španielsko či Argentína.

Tretíkrát sa Lupták predstavil spoločne s maďarským tanečníkom Krisztianom Gergeyom v projekte Cello a Dance, kde spojili Bachovu hudbu s tancom a dokonca beatboxom. Ten bravúrne predvádzal ďalší hosť večera, české alternatívne hiphopové duo WWW. Česko malo na koncerte pre všímavých silné zastúpenie. Mladšiu generáciu roztancovali „hudobné piesne“ formácie Midi Lidi s jednoduchými sloganmi sprevádzané videoprojekciami a vtipnými pohybovými kreáciami Petra Mareka. Nielen staršiu generáciu zase neskôr roztlieskalo ženské undergroundové kvarteto Dybbuk alias Zuby Nehty svojimi chytľavými, často roztopašnými pesničkami s vtipnými textami. „Keď sme hrali s touto skupinou v 80. rokoch, vždy to bol sviatok,“ zaspomínal si Michal Kaščák.

Hudobnú produkciu na hlavnom pódiu zakončilo vystúpenie slovenskej skupiny Billy Barman. Ťažko povedať, prečo jej dostatočne popové aj chytľavé pesničky, navyše veselé a bez pátosu, nehrávajú slovenské rádiá. Skupina si však z toho ťažkú hlavu nerobí a jednu zo svojich skladieb venovala Máriovi Kollárovi, kvôli ktorému už rádio nepočúva. Pesnička bude aj na očakávanom debutovom albume skupiny – vychádza už 24. novembra.

Okrem koncertov a divadla ponúkali priestory PKO v stredu aj diskusie, literatúru či filmové projekcie. Medzi nimi aj zaujímavý pohľad do zákulisia českého disentu Zvláštní vydání. Okrem toho počas večera udelili ceny Biela vrana ľuďom, ktorí namiesto komfortného privierania očí prejavili odvahu. Cenu získali Marek Božík, Zuzana Melicherčíková a Ján Mičovský. Koncert pre všímavých bol vydarenou oslavou slobody. Jediné, čo by vlani vypredanej akcii svedčalo viac, by tento rok bol väčší počet návštevníkov.

debata chyba