Wilder: Každý potrebuje pomasírovať ego

Pýtajte sa, na čo chcete. Len nie na Depeche Mode. Takýto pokyn dostali slovenskí novinári pred stretnutím s Alanom Wilderom. Hoci Depeche Mode už na Slovensku koncertovali dvakrát, pre Wildera, ktorý kapelu opustil v roku 1995, bolo piatkové vystúpenie v bratislavskom MMC klube jeho slovenskou koncertnou premiérou. Vystúpil tu pod hlavičkou svojho projektu Recoil.

06.12.2010 10:42
Producent Paul Kendall (vľavo), ktorý stál pri... Foto:
Producent Paul Kendall (vľavo), ktorý stál pri zrode ostatného albumu Selected, pomohol Alanovi Wilderovi aj na pódiu.
debata

Depeche Mode aj Recoil majú silnú fanúšikovskú základňu v postkomunis­tických krajinách. Čím to je? „To povedzte vy mne. Myslím si, že vo všeobecnosti sú ľudia z týchto krajín vnímavejší. Depeche Mode bola jednou z mála skupín, ktorá sa snažila hrať na miestach, kam iné kapely prišli až neskôr,“ vysvetlil Wilder.

Depeche Mode v osemdesiatych rokoch vystúpili napríklad v Československu, Maďarsku aj Poľsku. „Ľudia z týchto krajín si to pamätajú a podporujú nás,“ dodal Wilder s tým, že na akomkoľvek mieste, ktoré malo roky obmedzený prístup k hudbe, zvykne byť publikum vnímavejšie. Pre divákov, ktorí lepšie reagujú a podobné vystúpenia nezažívajú každý druhý deň, sa mu zároveň lepšie hrá. „V týchto krajinách na nás ľudia dobre reagujú. V Bratislave sme prvýkrát, takže som veľmi zvedavý, aké to bude, ale očakávam, že publikum bude dobré,“ dodal hudobník, ktorý na Slovensko prišiel predstaviť svoj nový album Selected.

Hoci s projektom Recoil začal Wilder ešte počas svojho pôsobenia v Depeche Mode v polovici osemdesiatych rokov, na koncertné turné s ním vyrazil až teraz. A žartoval, že to nie je len prvé, ale pravdepodobne aj posledné turné. Prečo práve teraz? „Spravil som to teraz preto, že sa mi zdalo jednoduché to urobiť. Predtým som si to nikdy nemyslel. A vždy som si myslel, že živé vystúpenie Recoil potrebuje vizuály. Dnes sa dá film nakrútiť s rozumným rozpočtom. Takže zrazu som videl spôsob, ako to urobiť. Mali sme k dispozícii nové remixy a rozličnú hudbu, s ktorou sme mohli pracovať,“ povedal Wilder, ktorý pôvodne plánoval spraviť len niekoľko vystúpení.

„Nikdy sme nezamýšľali spraviť také dlhé turné, pôvodne malo ísť o päť-šesť vystúpení, ale potom to postupne rástlo. Bola to však dobrá zábava, užívali sme si to.“ Sláva je podľa Wildera príjemná vec. „Do istej miery. Každý potrebuje pomasírovať ego a ja nie som iný. Je pekné, keď ľudia hovoria pekné veci a oceňujú to, čo robíte. U mňa je to však ten lepší prípad – môžem ísť bez problémov po ulici. Nechcel by som byť naozaj super populárny. Byť Madonnou nebude veľká zábava,“ povedal Wilder.

Rozhovoril sa aj o zmenách, ktoré v posledných rokoch prevrátili hudobný priemysel naruby. „Hlavným problémom je, že sa veci nepredávajú a pre hudobníkov je to ťažké. Mnohí sa preto nemôžu vybrať na turné s kapelou, nemôžu si to dovoliť.“ Na novej situácii v priemysle však vidí aj pozitíva. „Sú tam aj niektoré pozitívne veci – sociálne siete, používanie internetu… Ak ste dobrí v self promotion, potom máte množstvo možností a nezáleží na tom, či ste iba začínajúci muzikant alebo niekto, kto sa už presadil.“
Aké má Alan Wilder plány do budúcnosti? „Nič zvláštne. Začnem pracovať na nových skladbách, dúfam, že po Vianociach. Nechcem stráviť nasledujúci rok koncertovaním, ale zrejme zahrám na niekoľkých akciách.“

debata chyba