Adele sa vrátila a zvíťazila. Brit Awards priniesli aj dojemnú poctu Bowiemu

"Vrátiť sa po takom dlhom čase a dostať také vrúcne prijatie znamená pre mňa veľa," uviedla v jednej zo svojich ďakovných rečí speváčka Adele, ktorá bola hviezdou stredajšieho udeľovania ocenení Brit Awards. Odniesla si štyri trofeje a svoj veľký večer zavŕšila vystúpením so skladbou When We Were Young, čo predstavovalo malý reparát z Grammy, kde jej vystúpenie narušili technické problémy.

25.02.2016 17:27
Adele, Brit Awards 2016 Show Foto: ,
Adele so štyrmi oceneniami bola absolútnou víťazkou Brit Awards.
debata

Kráľovná britského hudobného priemyslu

Ešte pred vydaním albumu s názvom 25 sa Adele obávala prijatia jej novinky, ktorá prišla po štyroch rokoch čakania. Nahrávka sa však stala okamžite senzáciou. Singel Hello bol za hodinu prehratý na Youtube miliónkrát, Adele sa stala najpredávanejším interpretom na svete v roku 2015 a nahrávka 25 je najrýchlejšie sa predávajúcim albumom v histórii rebríčka. Britská speváčka bola úplne jasným favoritom na ocenenie za globálny úspech. K tomu ovládla aj kategórie britský singel, album aj britská interpretka.

Ku globálnemu úspechu jej gratuloval sám Tim Peak z medzinárodnej vesmírnej stanice. „Nie je to zlé dostať ocenenie za globálny úspech, pre dievča z Tottenhamu, ktoré nemá rado lietanie,“ poznamenala vtipne Adele, ktorá sa počas svojej ďakovnej reči neubránila slzám, ale vyjadrila tiež podporu speváčke Keshi. Tá obvinila svojho producenta Dr. Lukea zo sexuálneho zneužitia a fyzického, verbálneho a emocionálneho týrania, pričom žiadala súd o ukončenie kontraktu s producentom.

„Cítim sa emocionálne unavená. Ale bolo to absolútne úžasné. Dúfala som, že vyhrám jedno ocenenie, ale že som ich dostala toľko, tak to bolo fantastické a nádherné. Pekný návrat,“ konštatovala podľa BBC Adele po skončení programu.

Medzi ocenenými boli aj Coldplay, ktorí s odniesli Brit Award v kategórii britská kapela. Pestrofarebnou šou na americký spôsob otvorili slávnostný večer. Chris Martin však predviedol rozpačitý spevácky výkon, keď mu hlas lietal medzi vysokými tenkými tónmi a spodnými polohami. Konfety vo výbuchu farieb však mali byť dostatočnou náplasťou na Martinov výkon. Počas večera si spolu pri ohníku zahrali aj najlepší britský interpret James Bay a medzinárodný interpret Justin Bieber a ovácie publika získali aj Rihanna s raperom Drakeom, ktorí dali svojmu vystúpeniu provokatívny charakter.

Dojemná pocta Lorde

BRITs Icon Award putovala Davidovi Bowiemu, ktorý náhle zomrel 10. januára. Ocenenie z rúk speváčky Annie Lennoxovej z Roxette, ktorá priznala, že nedokáže o hudobníkovi hovoriť v minulom čase, prevzal priateľ Davida Bowieho Gary Oldman a citoval hudobníkove slová: „Hudba mi dala 40 rokov neobyčajných skúseností. Nemôžem povedať, že by zmenšila životné bolesti alebo tragické epizódy, ale robila mi spoločnosť, keď som bol osamelý a vyprchala komunikácia, keď som sa chcel dotýkať ľudí. Bola mojím vstupom do vnímania a domom, v ktorom som žil.“

Pocta Bowiemu bola na Brit Awards osobná, k čomu prispela aj speváčka Lorde. Spolu s Bowieho kapelou predviedla skladbu Life on Mars a na rozdiel od Lady Gaga nechcela byť hodnoverným obrazom hudobnej ikony, len mu vzdala poctu. Účel sa podarilo naplniť, čo potvrdili aj slová vďaky na sociálnej sieti od syna Davida Bowieho Duncana Jonesa, ktorý, naopak, vystúpenie Lady Gaga na Grammy kritizoval.

Víťazi Brit Awards 2016

Britský interpret: James Bay
Britská interpretka: Adele
Britská skupina: Coldplay
Britský nováčik: Catfish and Bottlemen
Britský singel: Adele – Hello
Britský album: Adele – 25
Britský producent: Charlie Andrew
Britský videoklip: One Direction – Drag Me Down
Medzinárodný interpret: Justin Bieber
Medzinárodná interpretka: Björk
Medzinárodná skupina: Tame Impala
Critics' Choice Award: Jack Garratt
Globálny úspech: Adele
BRITs Icon Award: David Bowie

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Justin Bieber #Adele #David Bowie #Lorde #Brit Awards 2016 #James Bay