Grammy za celoživotné dielo získa Dolly Parton aj The Ramones

Americká Národná akadémia nahrávacích umení a vied vyhlásila mená držiteľov špeciálnych cien Grammy.

24.12.2010 13:00
Dolly Parton Foto:
Dolly Parton
debata

Ako informovali na oficiálnej stránke www.grammy.com, medzi tohtoročnými ocenenými za celoživotné dielo je napríklad anglická herečka Julie Andrews, ktorá získala ocenenie Grammy za stvárnenie Mary Poppins v rovnomennom hudobnom filme z roku 1964. Okrem herečky, ktorá je známa tiež z filmov Denník princeznej (2001) a Denník princeznej 2: Kráľovstvo v ohrození (2004) ako kráľovná Clarisse Renaldi, si cenu prevezmú aj country hviezda Dolly Parton, sláčikové kvarteto Juilliard String Quartet, džezový bubeník Roy Haynes, folková skupina The Kingston Trio, gospelový spevák George Beverly Shea a punk-rocková legendárna skupina The Ramones, ktorí ako jediní z ocenených získajú Grammy po prvý raz. Trustees Award získajú Al Bell, Wilma Cozart Fine a Bruce Lundvall a tohtoročné technické Grammy udelia Rogerovi Linnovi Waves Audio.

„Je to veľká česť predstaviť a osláviť takúto prestížnu skupinu ocenených, ktorí sú autormi mnohých nadčasových diel,“ uviedol prezident nahrávacej akadémie Neil Portnow. Ako ďalej uviedol, „títo významní umelci a výnimoční novátori boli pre našu kultúru a priemysel veľkou inšpiráciou. Ich legendárna práca zanechala dlhotrvajúci dojem a bude ovplyvňovať aj nasledujúce generácie.“

Slávnostný ceremoniál pre pozvaných sa uskutoční počas takzvaného Grammy Week 12. februára. Formálne vyhlásenie čaká aj divákov priameho prenosu z 53. udeľovania cien Grammy, ktoré sa bude konať 13. februára losangeleskom Staples Center.

debata chyba