Kusturica s kapelou obrátili Inchebu hore nohami

Český textár Michal Horáček a srbský režisér Emir Kusturica so skupinou No Smoking Orchestra sa predviedli v Bratislave.

03.03.2016 14:00
koncert Kusturica Foto: ,
Emir Kusturica striedal elektrickú gitaru s bicími nástrojmi.
debata
Spojila ich náhoda, keď oba projekty ponúkli agentúre rovnaký termín koncertov. Český textár Michal Horáček a srbský režisér Emir Kusturica so skupinou No Smoking Orchestra nemajú veľa spoločné, a preto bolo výzvou, ako táto kombinácia zaúčinkuje na publikum. Výsledok však predstihol všetky očakávania. Utorkový večer v Incheba Expo Aréne priniesol odpoveď na otázku, čo sa stane, keď pokojný pesničkový večer rozčerí balkánska vášeň.
Emir Kusturica striedal elektrickú gitaru s...
Emir Kusturica striedal elektrickú gitaru s...
+2Počas večera zneli texty Michala Horáčka, ktorý...

„Obyčajný človek neexistuje. Každý z nás je unikát, a preto aj naše cesty sú jedinečné, zvláštne. O každej by sa dal napísať román,“ týmito slovami otvoril MIchal Horáček svoj program, recitál Na ceste. Samotný Horáček sa zhostil úlohy principála, pričom ho sprevádzala trojica spevákov – Lenka Nová, Ondřej Ruml a František Segrado a päťčlenná kapela. Pesničky ako Posvítím ti do tmy básní, Žít a nechat žít či Všechno najlepší, ktorú Horáček s Hapkom napísali pre Hanu Hegerovú, rozprávali príbehy, vyvolávali spomienky a boli spúšťačom toku myšlienok pozorných poslucháčov, čo ocenil aj samotný textár. Samostatný blok programu Horáček venoval práve Petrovi Hapkovi. „Niektorí ľudia sa stali nesmierne dôležitými pre môj život a jedným z nich je Peter Hapka. Bolo to s nami tak, ako sa hovorí vo svadobnej formulke – pokým nás smrť nerozdelí, ale myslím si, že ani smrť nás nerozdelila,“ povedal textár.

S Hapkom tvoril vyhľadávanú tvorivú dvojicu, ktorá stála aj za úspechom skladby Štěstí je krásná věc. Hit Richarda Müllera si pospevovalo publikum a v tej chvíli bolo ťažko predstaviteľné, akým spôsobom sa podarí rovnakému, na prvý pohľad konzervatívnej­šiemu, publiku preladiť na hudobnú zábavu s Emirom Kusturicom a kapelou No Smoking Orchestra. Balkánska vášeň však pôsobila ako magnet. Na dumavú atmosféru s Horáčkovými textami celkom plynule nadviazal výrazný temperament srbských hudobníkov.

Faktom je, že Kusturica s kapelou nedali Slovákom na výber. Na pódium prišli ako veľká voda a vyžarovala z nich obrovská, nespútaná energia. Koncert nabral vysoké obrátky a hoci boli v ten večer v publiku miesta len na sedenie, už pri druhej pesničke vyzvali ľudí, aby si prišli s nimi zatancovať a najodvážnejšie tanečníčky sa dostali priamo na pódium. S pozitívnym ohlasom sa stretla aj výzva Kusturicu, aby sa publikum zapojilo do spievania skladby Fu..k You MTV. Režisér mal moc riadiť dav, ktorý nadšene nasledoval jeho pokyny, pričom došlo aj na očakávané melódie z komédie Čierna mačka, biely kocúr (1998).

Kým Michal Horáček so svojimi hosťami doprial publiku pokojný večer, Emir Kusturica a No Smoking Orchestra, ktorí pôsobili na pódiu veľmi uvoľnene ako zabávajúca sa partia kamarátov, obrátili Inchebu hore nohami. Vďaka tejto odvážnej kombinácii to bol nevšedný večer.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Michal Horáček #Emir Kusturica