Recenzia: Spokes - príjemný debut tých druhých

Spokes z anglického Manchestru hrajú hudbu, ktorá posledné dve dekády úspešne funguje a zároveň nikdy nepodliehala módnym vlnám. Hoci pre početné vplyvy z iných žánrov neexistuje pre túto škatuľku jednoznačné meno, vďaka úspechu Arcade Fire či dánskych Efterklang je pre debut kapely, akou Spokes je, najlepší čas.

14.01.2011 07:00
Spokes: Everyone I Ever Met
Spokes: Everyone I Ever Met
debata

Nájsť o Spokes na internete akékoľvek zaujímavejšie informácie je takmer zázrak. Z niekoľko nudných interview je jasné akurát to, že sa inšpirujú severovýchodným Anglickom, majú päť členov a vydal ich sublabel vydavateľstva Ninja Tune – Counter Records na základe ich predchádzajúceho, vlastným nákladom vydaného EP People Like People Like You.

Album Everyone I Ever Met však na rozdiel od jeho predchodcu stavil na spev. Atmosférický, pozitívne znejúci post-rock sa tak rozšíril o vokálne zbory, ktoré pridávajú skladbám akúsi popovú hymnickosť. Tá je zároveň konfrontovaná s častými zmenami tempa a intenzity, nostalgickými husľami a vplyvmi folku či zasneného shoegazu. Jedenásť skladieb platne tak ukazuje, ako sa dá rôznymi spôsobmi rozviť jednoduchý melodický nápad a vyrobiť z neho pôsobivý výsledok. A najmä, ako sa dajú šikovne prepojiť rôznorodé žánre tak, aby vytvorili jednotný zvuk.

Jedinou škodou je, že Spokes až príliš často pripomínajú iných interpretov, a hoci hrajú a píšu pekné skladby, s debutom Everyone I Ever Met znejú stále ako tí druhí. Dobehnúť štadiónovú veľkoleposť Arcade Fire, honosnú popovosť poslednej platne Efterklang, prirodzenú jednoduchosť Fanfarlo či elegantnosť Audrey je s prvým albumom ťažký oriešok. Priblížením sa k týmto interpretom však Spokes „nabehli“ celkom dobre. V budúcnosti by im tak mohol stačiť len jeden odlišujúci prvok, aby sa k nim mohli hrdo postaviť.

Spokes: Everyone I Ever Met, Counter Records/Wegar­t, 2011

Hodnotenie Pravdy: 4 hviezdičky z 5

Novinky – hudobné albumy

Pearl Jam: Live on Ten Legs, Monkeywrench, 2011
Pearl Jam tento rok oslavuje dvadsať rokov existencie a jedným z darčekov pre fanúšikov je ďalší zo série koncertných albumov tejto kapely. Live on Ten Legs nadväzuje na 12 rokov starý ,,živák" Live on Two Legs a obsahuje 18 skladieb nahratých počas koncertov kapely od roku 2003 až po vlaňajšok

White Lies: Ritual, Fiction, 2011
Keď formácia White Lies pred dvoma rokmi debutovala, jej naivne znejúci post-punk, ktorý odkazuje na Echo and the Bunnymen, Joy Division alebo The Cure, pobláznil Veľkú Britániu natoľko, že obsadila prvé miesto v albumovej hitparáde. Svoju pozíciu by chcela londýnska trojica obhájiť aj s novinkou Ritual.

Luno: 2010, Luno, 2010
Charakteristický hlas kapely Khoiba, ktorá sa rozpadla v roku 2008 – Ema Brabcová – sa na scénu vracia s novou kapelou. Projekt Luno, v ktorej ju sprevádza aj jej bývalý spoluhráč z Roe-Deer, basista Šmity, vznikol pôvodne z materiálu pre sólový album. Luno však debutuje ako skupina, albumom nazvaným 2010, ktorý vychádza na CD aj platni.

debata chyba