Rezenzia: Rihanna sa svojou novinkou búri iba naoko

Na dráhu speváckej hviezdy nastúpila ako sedemnásťročná. Robyn Rihanna Fenty má 28 rokov a patrí k najžiarivejším menám mainstreamovej scény.

07.03.2016 12:00
Speváčka Rihanna pózuje v kreácii Dior Couture. Foto: ,
Speváčka Rihanna nie je naivná hviezdička s veľkými ambíciami.
debata

Osem cien Grammy, osem cien American Music, osem sólových albumov. Ak by sme magické číslo jej úspešnej kariéry prevrátili do ležatej polohy, dostaneme sa k cieľu Rihanninej súčasnej tvorby. "Chcem robiť nesmrteľné piesne,“ povedala pri príležitosti vydania najnovšieho albumu ANTI. Speváčka, ktorá chrlila jeden hit za druhým, zažila veľké osvietenie. "Chcem sa sústrediť na skutočné, pocitové a večné veci,“ dodala. Už samotný názov ANTI naznačuje, že Rihanna vyhlásila vojnu značke, ktorá nesie jej podpis.

Sebavedomý hlas jednej generácie

"Sťahujte zadarmo,“ vyzývala hudobníčka. Novú nahrávku ANTI ponúkla fanúšikom aj zvedavcom bezplatne prostredníctvom streamingovej služby. Zbytočné gesto? Nie, iba ďalšie potvrdenie zadania ANTI. Rihanna nie je naivná hviezdička s veľkými ambíciami. Skúsená obchodníčka s prstom na tepe súčasného poslucháčskeho publika. Ak odsunieme nabok rafinovanú PR kampaň, epické vyhlásenia a túžbu po umeleckej nesmrteľnosti, zostane hudba. Neľútostná rovnica už odrovnala prorokov s omnoho väčším sebavedomím. "Rihanna z roku 2016 nehľadá hity, ale samú seba,“ podobnými vyjadreniami sa to v súvislosti s ANTI iba hemžilo. Akoby speváčkin manažment neveril v jej najnovšie smerovanie.

Motivačné vyhlásenia zažívajú aj vďaka sociálnymi sieťam zlaté obdobie. S veľkou pravdepodobnosťou ich na svoje profily pridávajú aj fanúšikovia Rihanny. Túžba po intenzívnom duchovnom živote sa vracia do módy. Prostriedky na jeho pestovanie sú však čoraz rozpačitejšie. Rihanna nikdy nebola pesničkárkou. Jej texty nikdy nepripomínali poéziu ani stanoviská k aktuálnym spoločenským problémom. Spievala o láske, smútku, sexe a bolesti. Výraznú zmenu v overenom lyrickom kľúči neprináša ani ANTI. Autentická afroamerická hudba. S elitnou produkciou, strhujúcim zvukom a nenápadnou túžbou presvedčiť pochybujúcich.

Rihanna je talentovanou speváčkou aj skladateľkou. Ak ste niekedy pochybovali o schopnostiach hudobníčky, ktorá dokázala pred tridsiatkou predať viac ako 264 miliónov nahrávok, mýlili ste sa. Umenie nie je iba o číslach, ale aj o nich. Rihanna je bez akýchkoľvek pochýb výrazným hlasom jednej generácie.

Ani pop, ani alternatíva

Obklopená producentskou špičkou, a predsa zostala sama sebou. To nie je ošúchané klišé z osemdesiatych rokov minulého storočia. ANTI je jasným stanoviskom dozrievajúcej hudobníčky. Ak na veľkú hudobnú kariéru nastúpite vo svojich sedemnástich, pravidla štandardného plynutia času idú bokom. Rihanna má právo na tvorivú únavu. Trinásť hitov číslo jeden v americkom rebríčku Billboard 200. Odborníci na hlboké umenie si môžu sadnúť k vedľajšiemu stolu. Ich názor nezmení ani novinka ANTI.

Rihanna síce experimentuje, ale nezabúda pritom na impérium úspechu za svojím chrbtom. Stevie Wonder, Prince, Whitney Houston. Aj ich odkaz cítiť za jej sebavedomým výletom k alternatívnej­šiemu popu. V titulnej Consideration sa zase speváčka vracia k obľúbenému reggae. V nasledujúcej James Joint pre zmenu vyznáva svoju lásku k marihuane. Aj to je póza, ktorá patrí k jej hudobnému profilu.

Medzi trinástkou nových skladieb je hneď niekoľko adeptov na úspešné single. Kiss It Better, Desperado, Yeah, I Said It, Never Ending. Každú zo spomínaných piesní by mohlo hrať ktorékoľvek z našich mainstreamových rádií. To však neznamená, že nie sú vydarené. A to je to najdôležitejšie posolstvo novinky ANTI. "Prestaňme vytvárať hudobné hranice,“ hrdo vyhlasuje Rihanna. Work, Woo, Needed Me, Same Ol‘ Mistakes, Higher. Odvážnejšia časť jej najnovšieho albumu dokáže strhnúť aj poslucháča, ktorý sa vyhýba súčasnej veľkovýrobnej produkcii. Ambícia osloviť masy však svieti stále výraznejšie ako u speváčkiných alternatívnych kolegov.

Rihanna je symbolom komerčného úspechu v hudobnom biznise. Postupy, proti ktorým sa na novinke snaží protestovať, sú vo veľkej miere výsledkom jej vplyvu na scénu. Album ANTI na tom nič nezmení. Rihanna zostáva Rihannou.

Rihanna: ANTI

Rihanna: ANTI

Hodnotenie Pravdy: 3 hviezdičky z 5

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rihanna #Grammy