Vydavateľstvo Slnko records oslavuje 10. výročie vzniku

Slovenské hudobné vydavateľstvo Slnko records, ktoré má pod palcom Shina zo skupiny Longital, dnes oslavuje 10. výročie vzniku. Hudobníčka dostala nápad na založenie vydavateľstva 11. februára 2001, keď odchádzala z jedného bratislavského podniku. Po prebdenej noci začala myšlienky premieňať na skutky. Počas desiatich rokov vyšlo v rámci Slnko records 41 pôvodných albumov.

12.02.2011 16:00
Katarína Koščová Foto:
Slnko Records vydáva aj Katarínu Koščovú.
debata

Napriek tomu, že nielen na Slovensku, ale aj vo svete vládol v poslednom desaťročí trend klesajúcej predajnosti hudobných nahrávok, Slnko records sa podarilo tento trend zvrátiť. „U nás práve naopak vznikol trend rastúceho predaja. Od začiatku, keď sa predaj pohyboval v desiatkach, sme cez stovky prešli k tisíckam. Ako sa skupiny vyvíjali a stávali známejšími, predávali stále viac albumov,“ uviedla Shina v rozhovore pre agentúru SITA.

V katalógu vydavateľstva sú skupiny ako Longital, Dlhé diely, Noisecut, Živé kvety, Lublau, Kolowrat, Zuzana Homolová, Ján Boleslav Kladivo alebo Katarína Koščová. Z hľadiska dlhodobej predajnosti sú na vrchole Longital, Živé kvety a Katarína Koščová. Podľa Shiny všetkých interpretov spája fakt, že sa nehrajú na niečo, čo nie sú. „Majú v sebe niečo, čo mám v hudbe rada, výpoveď. Sú to navyše ľudia, s ktorými si rozumiem. Nehrajú sa na šoubiznis, ale robia hudbu,“ priblížila Shina.

V rámci virtuálnych osláv vydavateľstvo pripravilo špeciálnu akciu. Každý týždeň si budú môcť ľudia stiahnuť jeden album z katalógu zadarmo (alebo zaň zaplatiť 5 eur). Prvou nahrávkou z tejto ponuky je album September, ktorý vyšiel v jeseni 2001. Nahrala ho skupina Dlhé diely v zložení: Daniel Salontay, Shina, Martin Zajko a Ajdži Sabo.

debata chyba