Zomrel bývalý producent The Beatles George Martin

Vo veku 90 rokov zomrel bývalý producent skupiny The Beatles George Martin, známy aj ako jej "piaty člen". Informovala o tom v stredu stránka hudobného časopisu Billboard.

09.03.2016 08:43
George Martin Foto: ,
George Martin na snímke z roku 2006.
debata

„Bože daj mier Georgeovi Martinovi a lásku Judy a jeho rodine. S láskou Ringo a Barbara. George nám bude chýbať,“ napísal na svojom twitterovom účte bývalý bubeník The Beatles Ringo Starr.

Producent, aranžér, skladateľ, zvukový technik a hudobník George Martin sa narodil v roku 1926 v Londýne. Martin vyštudoval hudobnú školu a po vojne, keď slúžil v námorníctve, začal pracovať v hudobnom archíve BBC. Neskôr prešiel do vydavateľstva Parlophone z koncernu EMI, ktoré sídlilo na preslávenej londýnskej ulici Abbey Road. Práve sem dorazil na jar 1962 manažér kapely The Beatles Brian Epstein, ktorý doteraz márne zháňal nahrávaciu zmluvu.

Martin sa potom stal motorom kariéry The Beatles. Na rozdiel od členov kapely mal hudobné vzdelanie, bol schopným aranžérom a tiež klávesistom, ktorý spolupracoval na niekoľkých budúcich hitoch. Mal najvýraznejší vplyv na konečný zvuk nahrávok a stál tiež za výmenou pôvodného bubeníka kapely Peta Besta za Starra.

V roku 1965 Martin opustil EMI a spoluzaložil produkčnú spoločnosť AIR. S The Beatles však spolupracoval okrem albumu Let It Be až do ich rozchodu.

debata chyba
Viac na túto tému: #The Beatles #George Martin