Anděl spojil skupinu Lucie, zvíťazili Tepláky

Českú hudobnú akadémiu, ktorá udeľuje ceny Anděl, zaujali v uplynulom roku najviac Tepláky. Tak sa volá album, s ktorým skupina Nightwork získala v stredu večer na odovzdávaní cien Anděl tri sošky. Kapela patrila k favoritom, bola nominovaná štyrikrát.

24.02.2011 10:43
Skupina Nightwork získala 3 ceny Anděl Foto:
Skupina Nightwork získala 3 ceny Anděl
debata

„Ďakujeme osemdesiatym rokom za tú neopakovateľnú estetiku,“ poďakoval pri preberaní ceny jeden z členov skupiny Jakub Prachař. Nightwork získala ceny s videoklipom ku skladbe Tepláky, s recesistickým albumom Tepláky aneb kroky Františka Soukupa a zvíťazila aj v kategórii skupina roka. „Takže nazdar, ahoj, ľudkovia, zdravíme všetkých, ktorí si kúpili túto platňu, chceme povedať, že to bolo ušité dosť horúcou ihličkou, dosť slučiek sme ukradli, zlepovali sme ich k sebe, veľa živého tam toho nie je,“ uťahuje si z vlastnej platne jeden z členov kapely v úvode skladby Dyktátor. Na ich platni sú piesne nielen v češtine, ale tiež v nemčine, španielska balada, pesnička, v ktorej dookola opakujú anglickú nadávku, či slovenská skladba Drevosústruhár. V nej kapela paroduje aj Rytmusa.

„Dobre vieme o tom, že robíme hudbu pre ľudí a teší nás, keď prídu. Snažíme sa, aby každá pesnička mala refrén a slogan, ktorý zaujme. Je jedno, či bude primitívna, alebo čudná. Občas sa mi zdá, že dnešné kapely zabúdajú na to, že musia ľudí na niečo dostať,“ povedal v rozhovore pre MF Dnes ďalší člen kapely, ktorá rada vystupuje v kostýmoch, František Soukup.

Nightwork bola nominovaná aj v kategórii skladba roka. V nej nakoniec cenu získala začínajúca speváčka Debbi s pesničkou Touch The Sun, ktorá znie aj v reklame na alkoholický nápoj. Debbi sa zviditeľnila v Česko Slovenskej SuperStar, medzi dvanástku finalistov sa však nedostala. Jej hit pripomína pesničky, aké v Británii robia Mika alebo Lily Allen.

Bílá porazila Hegerovú
Spevákom roka je podľa hlasovania akademikov David Koller s nahrávkou Teď a tady. Na druhom mieste skončil Petr Muk s albumom V bludišti dnů, ktorý vyšiel krátko pred jeho smrťou. Muka uviedli in memoriam do Siene slávy. Speváčkou roka sa nestala Hana Hegerová s „comebackovým“ albumom Mlýnské kolo v srdci mém, ale Lucie Bílá, ktorá vlani vydala platňu Bílé Vánoce Lucie Bílé. „Mám veľkú radosť, ale myslela som si, že tento rok bude cena patriť Hane Hegerovej,“ povedala speváčka. Keďže Anděla udeľovali už 20. raz, rozdávali sa aj prémiové ceny. Speváčkou dvadsaťročia sa stala práve Bílá, spevákom Jaromír Nohavica.

K vrcholom večera patrilo vyhlasovanie kategórie skupina dvadsaťročia. V nej zvíťazila Lucie. Členovia skupiny, ktorá sa rozpadla v roku 2004, sa po rokoch zišli všetci štyria na jednom pódiu. „Vo sne by mi nenapadlo, že sa tu s chalanmi zídem. Za dvadsať rokov sa potom so skupinou vraj zídeme v Sieni slávy,“ povedal bývalý člen Lucie Michal Dvořák. Najmä české bulvárne médiá hneď začali špekulovať, či by skupina nemohla pripraviť aj nejaké nové veci. „Nikdy nehovor nikdy,“ komentoval Robert Kodym otázku Blesku, či štvorica ešte niekedy spojí svoje sily.

Zaspatá akadémia
Akadémia sa opäť nevyhla kritike. „Všetko to vlastne vyzerá úplne v poriadku. Absolútnym víťazom sa stala partia chalanov so známymi menami, ktorých hudba baví všetky generácie a keď ich hrajú na Frekvencii 1 či v Impulze, poslucháči ihneď zosilňujú rádiové prijímače,“ napísali Lidové Noviny s tým, že akadémia by sa mala viac zaujímať o to, čo sa na českej hudobnej scéne deje a počúvať aj iné než spomínané rádiá. „Myslím si, že kvalitná populárna hudba existuje, ale v tých hlavných kategóriách sa neobjavila. O skutočnej českej hudbe, o tom, čo sa deje teraz v novej súčasnej hudbe, nevypovedajú ceny Anděl takmer nič,“ povedal Českému rozhlasu dramaturg Rádia Wave Tomáš Turek. „Dosť výrazné je manželské duo Dva, ktoré vydalo skvelú nahrávku HU, ktorá bola nominovaná v žánrových kategóriách ako alternatívny album, ale myslím si, že toto je práve ten kvalitný český pop, ktorý môžeme ponúknuť,“ dodal Turek.

Istým prekvapením v tomto kontexte tak mohol byť víťaz kategórie nováčik roka. Nestal sa ním Martin Chodúr, ale indie folkový projekt Republic of Two. „Pri Republic of Two nie je cieľom progresivita ani aktuálny trendy zvuk, skôr emócie a očistenie od prehlušeného sveta a temnoty,“ povedal pre aktualne.cz Jiří Burian, ktorý sa v tejto formácii spojil s Mikolášom Růžičkom a ďalšími hudobníkmi. Českí novinári ich tvorbu prirovnávajú napríklad k hudbe, akú robia Kings Of Convenience. „V Čechách podľa môjho názoru kvalitný pop až na výnimky chýba. (…) Takže z tohto pohľadu možno pokojne povedať, že táto anketa naozaj odráža stav popu v Čechách, hoci by som aj medzi nominovanými našiel zaujímavých interpretov,“ dodal Burian ešte pred vyhlásením výsledkov. Okrem sošky Anděla získala jeho kapela aj šek na 100-tisíc českých korún, čo je zhruba 4 100 eur.

Ceny Anděl v hlavných kategóriách (udeľované v stredu večer):

Skupina roka: Nightwork (Tepláky aneb Kroky Františka Soukupa)
Spevák roka: David Koller (Teď a tady)
Speváčka roka: Lucie Bílá (Bílé Vánoce Lucie Bílé)
Objav roka: Republic of Two (Raising the Flag)
Album roka: Nightwork – Tepláky aneb kroky Františka Soukupa
Skladba roka: Debbi – Touch The Sun
Videoklip roka: Nightwork – Tepláky

Cena pre najpredávanejší album: Kabát – Banditi di Praga
Sieň slávy: Petr Muk

Najlepší album dvadsaťročia: Lucie – Černý kočky mokrý žáby
Najlepší spevák dvadsaťročia: Jaromír Nohavica
Najlepšia speváčka dvadsaťročia: Lucie Bílá
Najlepšia skupina dvadsaťročia: Lucie
Najlepší interpret dvadsaťročia: Lu­cie

Žánrové ceny Anděl (udeľované v stredu popoludní):

World music: BezoBratři – Bezobav
Jazz & blues: Najponk, Pivec, Hutchinson – It’s About Time
Ska & reggae: Pub Animals – Safar-I
Folk & country: Traband – Domasa
Alternatívna hudba: Dva – Hu
Hard & heavy: Malignant Tumour – Earthshaker
Hip hop & r’n’b: Prago Union – Dezorient express
Elektronická hudba: Kubátko – Vzduchoplavec

debata chyba