Jiří Schelinger zaspieval prakticky čokoľvek

Keby ako tridsaťročný neskončil vo vodách Dunaja, mohol mať dnes za sebou dlhoročnú muzikantskú kariéru a množstvo hitov. Z Jiřího Schelingera sa napriek tomu stala legenda. Šesťdesiate narodeniny by oslávil v nedeľu 6. marca.

05.03.2011 07:00
Jiří Schelinger Foto:
Jiří Schelinger
debata

„Mal veľký talent a bol veľmi všestranný. Bol to multižánrový spevák, ktorý vedel zaspievať prakticky akýkoľvek žáner. Teda s výnimkou opery, s ktorou sa nestretol. Myslím si, že v tomto bol výnimočný,“ povedal pre Pravdu spevákov brat Milan, takisto hudobník. Podľa neho našiel Jiŕí Schelinger lásku v černošskej hudbe. „Počas toho, ako kráčal životom, ho však oslovovali noví a noví umelci. Keď som mu koncom sedemdesiatych rokov priviezol z Rakúska prvú platňu Dire Straits, bol z nej úplne unesený a počúval ju stále dookola až do rána. Neuzatváral sa ničomu. Samozrejme, bol v období veľkého zrenia. Medzi dvadsaťpäťkou a tridsiatkou človek ešte zďaleka nie je úplne hotový,“ dodal Milan Schelinger.

Jiří Schelinger založil prvú kapelu Nothing But Nothing už na základnej škole. Profesionálnu hudobnú kariéru rozbiehal v skupine Smaragd a postupne vystriedal viacero ďalších skupín. S kapelou Faraon Karla Šípa nahral v roku 1972 svoj najväčší hit Holubí dům a tiež pesničku René, já a Rudolf. Rokmi k nim pribudli hity ako Šípková Růženka, Jahody mražený či Což takhle dát si špenát. Počas Schelingerovho pôsobenia v skupine Františka Ringo Čecha vznikol album Hrr na ně, ktorý patrí k najrešpekto­vanejším československým hardrockovým platniam.

Koncom sedemdesiatych rokov sa dokonca podľa MF Dnes šírila Československom fáma, že skupina Black Sabbath uvažuje, že miesto Ozzyho Osbourna v nej zaujme práve Jiří Schelinger. „Počujem to prvýkrát. Je to samozrejme príjemná fáma, ale nič o tom neviem. Možnože to bola fantázia nejakých fanúšikov. Ono sa to vždy potom prekrúti,“ povedal Milan Schelinger.

Jiří Schelinger zomrel 13. apríla, keď za nevyjasnených okolností skočil v Bratislave do Dunaja. Jeho pamiatku najnovšie pripomenie pamätná tabuľa na pražskom dome na Čestmírovej ulici, kde spolu s bratom vyrastali. Odhalia ju v pondelok 7. marca. Na rovnaký deň je pripravený aj slávnostný koncert v pražskej Retro Music Hall, na ktorom sa predstavia aj Aleš Brychta, Kamil Střihavka, Karel Šíp či Jarolav Uhlíř. Pokrstia tu aj trojcédečko s hitmi a s dosiaľ nezverejnenými nahrávkami. K jubileu speváka, ktorý si vedel poradiť s každým žánrom, vyšlo vo vydavateľstve Supraphon. Od neho Schelinger zároveň posmrtne získa diamantovú platňu za celoživotné dielo a viac akomilión predaných platní.

Jiří Schelinger
Jiří Schelinger
+4Jiří Schelinger

© Autorské práva vyhradené

debata chyba