Petr Muk sa lúči posledným albumom Outro

Ukážky z úplne posledných nahrávok Petra Muka prináša album Outro. Nejde však o narýchlo "zbúchaný" výber, ktorý chce ťahať z fanúšikov peniaze a priživovať sa na smrti hudobníka. Skôr o pomyselnú bodku za spevákovou kariérou.

07.03.2011 18:01
Petr Muk Foto:
Petr Muk
debata

Petr Muk zomrel nečakane koncom mája minulého roku. Len tri dni predtým stihol ešte po päťročnej prestávke vydať nový sólový album V bludišti dnů. Bývalý frontman skupín Oceán a Shalom sa na ňom spojil s novým producentom Luďkom Fialom, ktorý ako hudobný producent stojí aj za nahrávkou Outro.

„Odišiel od rozrobenej práce. Po nájdení nových spolupracovníkov a vybudovaní vlastného štúdia sa objavil prebytok skladieb. S nimi sa počítalo už na ďalší album, ktorý chcel Petr nahrať a vydať čo najskôr po Bludišti. Zostali v najrôznejšom štádiu rozpracovanosti, od kompletne naspievanej V zahradách skleněných růží až po demosnímky v "svahilčine,“ teda anglickému frázovaniu vyhovujúcemu (ne)jazyku hudobných skúšobní," píše sa na spevákovej stránke.

Mukovi spolupracovníci najskôr váhali, či majú vydať nehotové nahrávky. Nakoniec sa pod vedením Luďka Fialu rozhodli, že by bola škoda záverečné Mukove piesne nezverejniť. „Neprišlo k žiadnym Petrom neschváleným aranžérskym dodatkom. Neprebehli žiadne zásadné technické úpravy – ako bolo nahraté, tak sa predáva,“ prezradili tvorcovia. A zároveň priznali: „Ak spieval zrána, bolo to na jeho hlase počuť.“ Najviac to cítiť na nedokončených „svahilsko-anglických“ pesničkách označených len skratkou PM a číslom. Rozdiel zvýrazní Luděk Fiala, ktorý spieva po anglicky v skladbe Falling From Grace. Na druhej strane, ak by Muk stihol pesničky dokončiť, mohli by niektoré z nich mať pokojne hitový potenciál.

Na rozdiel od fiktívneho jazyka Mukovi pristane slovenčina v pesničkách Nálady a Hádanky tiel, ktoré nahral spoločne s Lacom Lučeničom v Bratislave. K najvydarenejším skladbám patrí V zahradách skleněných růží. Dokončená a po česky.

Bez úvodu a záveru, teda outra, obsahuje platňa štrnástku synthpopových skladieb. Energickejšie kúsky sa striedajú s baladami. Bonusom je spomienkový videoklip k piesni Cítím (vítr ve tváři), ktorá je aj na predchádzajúcom albume, na Outre je však jej iná verzia. To isté platí o skladbe Nebe nehledej, ktorá je na Outre v remixovanej verzii.

Súčasťou albumu je tiež booklet so spomienkami Mukových spolupracovníkov. „Určite to nie je celok úplne porovnateľný s dokončeným albumom, ale autentický výber skladieb, fantázia vynaložená na nájdenie melodických liniek a veľká sústredenosť na posledné mesiace a týždne pred mikrofónom oprávňujú k predloženiu týchto nahrávok aj pred ostatných,“ píše v booklete spevákov priateľ Karel Deniš, ktorý s ním spolupracoval už od éry kapely Oceán. „Už navždy to bude len torzo, ale hádam jeho konečnému vzhľadu nechýba potrebná hlava, päta, a najmä srdce.“

debata chyba