Recenzia: Hardcore Will Never Die - neznesiteľná ľahkosť Mogwai

Len máloktorá inštrumentálna kapela dosiahla na nezávislej scéne v posledných rokoch toľko ako Mogwai. Škótska pätica stihla sčasti definovať post-rockový zvuk, hrať na veľkých festivaloch, deliť sa o pódium s legendami ako The Cure, inak jej veľkými fanúšikmi, prejsť si rešpektovanými vydavateľstvami ako Matador či najnovšie SubPop, no najmä vybudovať si silnú a oddanú fanúšikovskú základňu - a to znamená vypredávať kluby.

13.03.2011 07:00
Mogwai: Hardcore Will Never Die, But You Will
Mogwai: Hardcore Will Never Die, But You Will
debata

Napriek tomu, že Mogwai svoj vrchol zažila na prelome deväťdesiatych a „nultých rokov“, jej kariéra neupadla, čo potvrdzuje aj novinka s názvom Hardcore Will Never Die, But You Will. Paradoxné je, že slovo hardcore sa objavilo v názve zvukovo asi najuvoľnenejšieho albumu skupiny.

Mogwai totiž definitívne upustila od šablónovitých post-rockových postupov, teda tichých úvodov gradujúcich do hlučných finišov. Melódie pôsobia nenútene, i keď nie tak epicky a veľkolepo ako v minulosti. Gitarové i klávesové rify, sprevádzané vždy ostrou rytmikou, sú nesmierne hravé, hlavný nástroj tak v skladbe logicky nahrádza spev. Dalo by sa povedať, že okrem zopár výnimiek v niekoľkých piesňach Mogwai nahrala zábavný album.

Ako kontrast k tomu slúži dvadsaťpäťminútová kompozícia Music For a Forgotten Future, ktorá v limitovanej edícii albumu obsadila celý disk číslo dva. V nej Mogwai smeruje skoro až k modernej vážnej hudbe, aj keď, samozrejme, v inštrumentálnych možnostiach rockovej kapely. Skladba sa opiera viac o klavír a sláčiky ako o gitary a rytmiku, čo len potvrdzuje viac ako pätnásť rokov pestovanú všestrannosť skupiny.

Ľahkosť novinky môžu niektorí skalní fanúšikovia považovať za zradu, škótski inštrumentálni pionieri, užívajúci si atmosféru zvukovej sentimentálnosti, takto nikdy nezneli. No rovnako ako Radiohead už nikdy nenahrá svoj OK Computer z roku 1997, Mogwai sa pravdepodobne nikdy nevráti k zvuku ospevovaného debutu Young Team z rovnakého roku. A tak to má byť.

Hodnotenie Pravdy: 4 hviezdičky z 5

Mogwai: Hardcore Will Never Die, But You Will, Rock Action/SubPop 2011

Nové CD tituly

Stateless: Matilda
Ninja Tune/Wegart, 2011
Britská štvorica, ktorej tvorba s ľahkosťou nadväzuje na trip-hopovú éru deväťdesiatych rokov spájaním gitár s elektronikou, prichádza po štyroch rokoch od debutu s novinkou Matilda. Platňu vydáva rešpektované britské vydavateľstvo Ninja Tune.

Beady Eye: Different Gear, Still Speeding
Beady Eye Records, 2011
Oasis bez hlavného skladateľa Noela Gallaghera, teda projekt jeho brata Liama nazvaný Beady Eye, v týchto dňoch prichádza na scénu s platňou Different Gear, Still Speeding. Ohlasy naň sú zatiaľ zmiešané: od rozpačitých až po nadšené, prirovnávajúce nahrávku k prvému albumu Oasis – Definitely Maybe.

Akron/Family: The Cosmic Birth and Journey of Shinju TNT
Dead Oceans, 2011
Akron/Family je americké trio, ktoré spája melodické folkové postupy s viachlasmi a nepredvídateľným rockovým spracovaním. Jeho aktuálny piaty album dostal prapodivný názov The Cosmic Brith and Journey of Shinju TNT a ako deklarovali samotní členovia kapely, nikto z nich netuší, čo vlastne znamená.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba