Hana Hegerová začala spievať kvôli uhliu

Úspešný album speváčky Hany Hegerovej Mlýnské kolo v srdci mém vyšiel v limitovanej CD + DVD edícii. Bonusové DVD ponúka dva filmové dokumenty, Mlýnské kolo Hany Hegerové a Kde lampy bloudí.

24.03.2011 09:00
Hana Hegerová Foto:
Hana Hegerová
debata

Úspešný album Mlýnské kolo v srdci mém sa hneď po vydaní v závere októbra minulého roku dostal na prvé miesto rebríčka najpredávanejších albumov v Českej republike, úspech mal aj na Slovensku. O jeho kvalite a umeleckej hodnote svedčí aj fakt, že speváčke vyniesol dve nominácie na ocenenie Anděl 2010 českej Akadémie populárnej hudby v kategóriách speváčka roka a album roka.

Prvým dokumentom na bonusovom DVD je Mlýnské kolo Hany Hegerovej. Režisér Tomáš Hodan ponúka 29-minútový záznam z priebehu nahrávania albumu v období od septembra 2009 do augusta 2010, od prvej korepetície cez samotné nahrávanie až po jeho krst. Aj tento záznam dokumentuje celoživotnú skromnosť a pokoru tejto prvej dámy československého šansónu. Svoj pohľad na Hanu Hegerovú prezentuje aj klavirista a producent Petr Malásek, ktorý má na vydaní albumu svoj podiel.

Druhým na DVD je 15-minútový dokument Kde lampy bloudí. Režisér Jakub Kohák vytvoril koláž scén z malej, stratenej železničnej staničky s Hanou Hegerovou v železničiarskej uniforme a jej hosťami v tajomnom podzemí. Príznačná je už úvodná scéna, v ktorej speváčka hovorí: Kvôli uhliu som vlastne začala spievať, mala som doma kachle, potrebovala som uhlie, nemala som peniaze, takže som šla spievať do Bratislavy. A tak to všetko vzniklo. Nie som speváčka, to iba tak náhodou vyšlo.

Mlýnské kolo v srdci mém ponúka 13 piesní známych francúzskych autorov, medzi ktorých patria Serge Gainsbourg, Michel Legrand, Léo Ferre či Georges Moustaki, rodák z egyptskej Alexandrie. Texty piesní napísali Jiřina Fikejzová, Pavel Vrba, Jan Jiráň, Pavel Cmíral, Pavel Kopta, ale aj Jaromír Nohavica, ktorý Starou píseň v duete so speváčkou nahral, či Ľubomír Feldek, autor textu skladby Ten zlodej čas, naspievanej v slovenčine.

Trvalo mi 23 rokov, než som sa k tomu odhodlala. Sú to pesničky, ktoré som doma sušila veľmi dlho. Splácam svoje dlhy tým, ktorí to pre mňa pred 20 rokmi preložili. Sú to vynikajúci textári. Na nahranie albumu bol najvyšší čas. Tento rok budem mať osemdesiatku a myslím, že už nový album nenahrám, uviedla k albumu speváčka pre médiá.

debata chyba