Paul McCartney chce získať práva na skladby The Beatles

Anglický hudobník Paul McCartney sa snaží získať práva na skladby legendárnej kapely The Beatles, ktorej bol členom. Katalóg 32 piesní, ktoré pochádzajú prevažne z obdobia 1962 - 1964, bude prístupný v roku 2018.

22.03.2016 14:00
Paul McCartney Foto: ,
Sir Paul McCartney - spevák a skladateľ na archívnom zábere.
debata

Americkému magazínu Billboard nemenovaný zdroj prezradil, že spevák v prípade úspechu získa práva na piesne len v rámci USA, pričom majiteľom práv na nahrávky The Beatles vo zvyšku sveta je spoločnosť Sony/ATV. Spomínaný zdroj tiež dodal, že keďže ide o skladby, ktorých autormi sú McCartney a zosnulý John Lennon, 73-ročný rodák z Liverpoolu môže vlastniť len svoju časť práv. Interpret podal žiadosť 15. decembra 2015.

Zástupcovia spoločnosti Sony nedávno informovali, že odkúpia od pozostalosti zosnulého speváka Michaela Jacksona jeho časť katalógu Sony/ATV, v ktorom sú zahrnutí aj The Beatles. Kráľ popu sa stal vlastníkom katalógu ATV v roku 1985. O desať rokov neskôr sa spojil so Sony, čím vznikol spoločný katalóg Sony/ATV, v ktorom mal spevák 50-percentný vlastnícky podiel. Zaň teraz spoločnosť Sony zaplatí spevákovej pozostalosti 750 miliónov dolárov (v prepočte približne 665 miliónov eur).

The Beatles vznikli v roku 1960 v Liverpoole a dodnes ich hudobní kritici považujú za jednu z najlepších a najvplyvnejších kapiel všetkých čias. Vo Veľkej Británii nahrali a vydali dvanásť štúdiových albumov. Kapela má na konte desať prestížnych cien Grammy, vrátane Grammy za celoživotný prínos. Formácia získala aj Oscara, a to za skladbu Let It Be z rovnomenného dokumentárneho filmu z roku 1970.

V roku 1988 The Beatles uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy. Medzi najväčšie hity skupiny patria aj skladby ako napríklad She Loves You, Help!, Ticket to Ride, Yesterday, All You Need Is Love, Hey Jude, Come Together, All My Loving, A Hard Day's Night alebo And I Love Her. Speváka a gitaristu Johna Lennona zavraždil v roku 1980 v New Yorku Mark David Chapman a gitarista George Harrison v roku 2001 podľahol rakovine. Zvyšní členovia, Paul McCartney (basgitara, spev) a Ringo Starr (bicie, spev) sú stále hudobne aktívni.

debata chyba
Viac na túto tému: #Paul McCartney #The Beatles #autorské práva