Huslista Miloš Valent uviedol na trh hneď dve novinky

Pri slovách "stará hudba" sa v mysli objaví všeličo. O konkretizáciu tohto pojmu sa už roky stará huslista Miloš Valent. Nositeľ ceny Krištáľové krídlo 2010 predstavuje verejnosti hneď dve nové nahrávky. Jednu so svojím domovským súborom Solamente Naturali, druhú so zoskupením Chassidské piesne, v ktorom taktiež pôsobí.

02.04.2011 05:00
Miloš Valent Foto:
Miloš Valent
debata

Miloš Valent sa už v roku 1986 stal členom súboru Musica aeterna, ktorého ťažiskom je stredoeurópska hudba 17. a 18. storočia. Dnes v tomto smere pokračuje s vlastným ansámblom Solamente Naturali. Práve s týmto súborom oživil dielo Johanna Nepomuka Hummela. Najnovšou nahrávkou, na ktorej skladateľa bratislavského pôvodu prezentuje, je opera Mathilde de Guise, ktorú na Slovensku ešte nikto nenahral. Solamente Naturali na nej spolupracovalo so speváckym telesom Chorus Alea.

V projekte Chassidské piesne Valent pôsobí s violončelistom Jozefom Luptákom, rabínom Baruchom Myersom a akordeonistom Borisom Lenkom. Prvý raz sa verejnosti predstavili v roku 2008 na festivale Konvergencie a záujem o ich tvorbu odvtedy neutíchol. „Piesne sú sebavyjadrením komunít chassidských Židov, ktoré obývajú viaceré krajiny Európy,“ približuje pôvod piesní Jozef Lupták. „Z každej z nich si však uchovali rozoznateľné prvky“. Nahrávka Chassidic Songs je prvým albumom zoskupenia, záujem o ňu je však už aj na zahraničnom trhu.

debata chyba