Čokovoko - drsné a vtipné hovorené slovo z Brna

Hoci to tak občas môže znieť, nie je to prvoaprílový žart. Debutový album ženského "hiphopového" dua Čokovoko, ktorý vyšiel prvého apríla, iba hýri vtipmi. Často drsnými.

06.04.2011 12:00
Čokovoko patrí s textami typu "K smrti mi vadí... Foto:
Čokovoko patrí s textami typu "K smrti mi vadí / že i Karel Gott kadí" k najoriginálnejším skupinám v rámci bývalého Česko-Slovenska.
debata

Brnianska skupina vo svojich textoch spája nespojiteľné. „Mám ráda lehkou kolu / po níž jdou kila dolů a Emila Zolu (…) Mám ráda podkožní tuk / a tu když zpívá Petr Muk,“ rapovali Adéla a Zuzana už v pesničke Mám ráda. Tá sa objavila na prvej nahrávke Čokovoko Best Of, ktorú skupina ponúkla pred tromi rokmi na stiahnutie zadarmo. Vďaka tomu sa z projektu pôvodne určeného pre zopár známych stal čoskoro internetový fenomén. Sama dvojica v jednom z rozhovorov priznala, že netušili, že sa ich pesničky budú šíriť „ako kedysi východonemecké porno“.

Na prvom oficiálnom albume Čokovoko nazvanom jednoducho Hudba sa dvojica spojila s Tominom Kelarom. Dievčatá sa postarali o texty, Kelar o hudbu. Elektronické podklady ozdobil napríklad slučkami s indickými motívmi, píšťalkami či samplami z nahrávok skupín ako Synkopy 61, Odvážní bobříci alebo Los Brňos. Časť ich trampskej pesničky album otvára a svojím textom predznamenáva, čo môže poslucháč očakávať: „S písničkou jdem světadíly / ušli jsme miliony mílí / a v každým městě máme štaci / zpíváme všem pro legraci – jako draci.“

Novinka Čokovoko obsahuje vrátane intra trinástku pesničiek a texty sa nesú v podobnom duchu ako v prípade predchádzajúcej kolekcie skladieb. Ponúkajú netradičné, často expresívne a vtipné spojenia a zamyslenia. Ako napríklad „Když jím guláš, zahýbám snad svíčkové?“ v pesničke Monogamie s trampským harmonikovým podmazom. Témy skladieb sú najrôznejšie. Je to napríklad samovražda s prekvapujúcou citáciou Lady karneval s drsne pozmeneným textom. Sú to vzťahy v Brne („Když mně bude chtít poznat zevnitř / tak mně vykuchá / nejsem v potravinovém řetezci výš / nežli kombucha), šťastie (To nejlepší ze sebe vydáš, když budeš zdrcená / jak oliva nebo jak Horáková Milena“), masturbácia alebo aj menštruácia („Na silonky se mi vylila půlka rudého jezera / za všechno může ta holčičí mezera“).

Čokovoko o sebe tvrdí, že je najsurovejšou a najznámejšou z hudobne nenadaných skupín v Brne. Ich rap (samy hovoria, že nerapujú, ale robia hovorené slovo) nie je dokonalý, čo však neškodí, skôr naopak, dodáva tvorbe akési „amatérske“ čaro. Navyše texty patria k najoriginálnejším a najzábavnejším v bývalom Česko-Slovensku. Posúdiť to môžete aj naživo. Svoje Co Češka, to muzikant tour odštartuje kapela 11. apríla v Nitre a zavíta aj do Bratislavy, Žiliny či Košíc.

Čokovoko – Co Češka, to muzikant tour
11. 4. Nitra
26. 4. Bratislava
27. 4. Žilina
28. 4. Košice
29. 4. Trenčín
30. 4. Senica

© Autorské práva vyhradené

debata chyba