Paul Simon vydáva nový album So Beautiful Or So What

Legendárny americký spevák Paul Simon prichádza s novým, v poradí dvanástym štúdiovým albumom So Beautiful Or So What. Dáva si tak darček k životnému jubileu, keď v októbri oslávi 70. narodeniny.

17.04.2011 01:00
Paul Simon Foto:
Paul Simon
debata

Desať autorských piesní pripravoval viac ako rok, jednotlivé demoverzie nahrával na svojej chate v štáte Connecticut. Na záverečné nahrávanie si do štúdia pozval priateľov, medzi ktorými boli aj Vincent Nguini (gitara), Steve Shehan (bicie nástroje) či bubeník kapely Grizzly Bear Christopher Bear, ktorý na platňu nahral elektrické bubny.

O produkciu albumu So Beautiful or So What sa Paul Simon podelil so svojím dlhoročným priateľom, huslistom, skladateľom a producentom Philom Ramonom. Nová produkcia podľa vyjadrenia speváka samotného pripomína jeho sólový album z januára 1972. Simon sa s novým albumom chystá vydať aj na koncertné turné.

Spevák, skladateľ a hudobník Paul Simon sa narodil 13. októbra 1941. Zdedil hudobné nadanie po rodičoch, otec bol rovnako aktívnym hudobníkom a matka učiteľkou hudby. Spolu s Arthurom Garfunkelom vytvorili v druhej polovici 60. rokov slávnu dvojicu, ktorá je dodnes považovaná za vrchol amerického folkrocku. V hitparáde mali šestnásť piesni, k najväčším hitom patrili skladby I Am A Rock, Cecilia, Sound Of Silence, Mrs. Robinson, Boxer či Cecilia. Album Bridge Over Troubled Water patrí k najlepším v populárnej hudbe 20. storočia. V rebríčku sa udržal skoro päť rokov.

Dvojica sa rozišla v roku 1970 a Paul Simon pokračoval na sólovej dráhe. V singlovej TOP 40 mal doteraz 13 piesní. Najúspešnejšou bola 50 Ways To Leave Your Lover, ktorá sa vo februári 1976 dostala na prvé miesto. Po dnešku má na svojom konte už tucet štúdiových albumov, predchádzajúci Surprise vyšiel v máji 2006. Mesiac nato vyšiel aj kompilačný album The Essential Paul Simon.

debata chyba