Kate Bush dáva starým piesňam nové šaty

Britská speváčka Kate Bush vydá v máji výnimočný album. Platňa Director's Cut bude zložená z pesničiek z jej albumov The Sensual World (1989) a The Red Shoes (1993). Nepôjde však len o kompiláciu. Kate Bush totiž svoje staré pesničky prespievala nanovo.

18.04.2011 12:00
Kate Bush nahrala "režisérsku verziu" svojich... Foto:
Kate Bush nahrala "režisérsku verziu" svojich starších piesní.
debata

Ide pritom o prekvapujúci krok. „Nemôžem uvažovať nad svojimi starými pesničkami, pretože teraz sú už minulosťou. A celkom úprimne – dnes ich už nemám rada,“ citoval speváčkin dávnejší výrok britský denník Guardian. Pripomenul pritom, že Kate Bush, ktorá je na scéne už od polovice sedemdesiatych rokov, vydala doteraz len jednu výberovku svojich hitov a do vydávania moderných de luxe reedícií svojich platní sa tiež nehrnie. Tentoraz bude všetko inak. Okrem klasickej verzie vyjde Director's Cut aj v de luxe edícii, ktorá bude obsahovať nielen novú nahrávku, ale tiež oba spomínané albumy.

Svoje rozhodnutie vrátiť sa k starým pesničkám vysvetlila Kate Bush na facebooku. „Už nejaký čas som cítila, že chcem skorigovať skladby z týchto dvoch albumov, a že by im prospelo, keby som do nich vdýchla nový život,“ napísala speváčka. Dodala, že nahrávku vníma ako nový album.

Director's Cut, čo je termín používaný vo filme pre režisérsku verziu filmov, v ktorých pôvodne nad víziou režiséra prevážili napríklad argumenty producentov, ponúkne poslucháčom jedenásť piesní. Na platni bude aj nová podoba skladby The Sensual World, v ktorej na rozdiel od originálneho textu zaznie úryvok zo slávneho Odyssea Jamesa Joycea. Aj preto sa bude pesnička na novej platni volať inak – Flower of the Mountain.

„Pôvodne, keď som napísala pesničku The Sensual World, použila som text z konca Odyssea Jamesa Joycea a vložila ho do hudby, ktorú som zložila. Keď som požiadala o povolenie text použiť, nedostala som ho, čo ma sklamalo. Potom som napísala vlastný text, hoci som vedela, že pôvodný nápad bol oveľa zaujímavejší. Napokon – nie som James Joyce, všakže,“ prezradila Kate Bush. „Keď som začala pracovať na tomto projekte, pomyslela som si, že by som o povolenie mala požiadať opäť a tentoraz to vyšlo,“ dodala hudobníčka, ktorú nadchlo, že mohla pôvodný nápad predsa len uskutočniť.

Kate Bush vo všetkých piesňach prespievala vokály, s niektorými jej pomohla britská soulová speváčka Mica Paris. Nanovo sa nahrávali aj bicie. Tých sa zhostil napríklad spolupracovník Chicka Coreu, Paula Simona či Erica Claptona Steve Gadd. Na nahrávanie si prizvala aj multiinštrumen­talistu Dannyho Thompsona, takisto spolupracovníka mnohých hviezd.

Speváčka, ktorú preslávili hity ako Wuthering Heights, Babooshka či Running Up That Hill, sa naposledy pripomenula v roku 2005 platňou Aerial. Jej novinka vyjde 16. mája.

debata chyba