Bob Marley - jediná reggae superhviezda

Bob Marley patrí k hŕstke hudobníkov, ktorých meno je zároveň synonymom nejakého žánru. Spopularizoval vo svete reggae aj svoju rodnú Jamajku. Hudobník, ktorý by sa tento rok dožil 66 rokov, zomrel pred tridsiatimi rokmi 11. mája.

07.05.2011 06:00
Bob Marley Foto:
Bob Marley
debata

Podľa encyklopédie The Faber Companion to 20th Century Popular Music bol Marley jediným reggae muzikantom, ktorému sa podarilo dosiahnuť status medzinárodnej superhviezdy. Keď zomrel, mal 36 rokov.

„Pre nás je živý. Tým, že hovoríme, že je živý, neveríme, že sa jeho život skončil. Život je večný a Bob v ňom pokračuje. Jeho deti sú dôkazom jeho hudobného dedičstva a dokonca aj jeho vnúčatá. Judah, Ziggyho dcéra, je toho príkladom. To ukazuje, aká dôležitá je rodina,“ povedala vdova po Bobovi Marleyovi Rita v rozhovore pre stránku celebritybabys­coop.com. A čo je podľa nej dôvodom záujmu stále nových generácií poslucháčov o Marleyho hudbu? „Je to preto, že je dobrá. Naozaj dobré veci pretrvajú večne. A hudba patrí medzi tieto dobré veci, ktoré vydržia večne a získavajú s časom. Čím je staršia, tým je lepšia.“ Fotograf David Burnett, ktorý s Marleym spolupracoval, k tomu dodal: „Bol to talentovaný básnik, ktorý naozaj rozumel tým najzákladnejším veciam týkajúcim sa ľudskej interakcie. A v jeho piesňach to cítiť.“

Marley rozbiehal hudobnú kariéru začiatkom šesťdesiatych rokov. V roku 1963 založil spoločne s Petrom Toshom a Bunnym Wailerom skupinu The Wailers. Tá sa neskôr, samozrejme už bez Marleyho, predstavila aj na trenčianskom festivale Pohoda. Najúspešnejší album vyšiel Marleymu paradoxne až keď už nebol nažive.

Platňa Legend, ktorú vydali tri roky po jeho smrti, bola výberom najväčších hitov. Aj vďaka skladbám No Woman, No Cry, Could You Be Loved, Is This Love či I Shot The Sheriff sa z nej predalo vyše 20 miliónov kusov a je najpredávanejším reggae albumom v histórii. V americkej hitparáde figuroval spolu vyše 1 000 týždňov, čo je rekord, ktorý prekonala len skupina Pink Floyd s nahrávkou The Dark Side of Moon.

Bob Marley zomrel cestou na rodnú Jamajku, kam už nestihol doletieť. Po náhlej hospitalizácii zomrel v nemocnici v Miami na Floride, kde prehral svoj boj s rakovinou. Hoci mal len 36 rokov, okrem množstva piesní zanechal po sebe aj jedenásť detí, viacero adoptovaných. Väčšina z nich dnes pokračuje v jeho šľapajach a venuje sa hudbe.

Bob Marley
Najmladší syn Boba Marleyho Damian Marley
+2Bob Marley

© Autorské práva vyhradené

debata chyba