Z poštárky sa stala hviezda s Grammy

Prosím, Bože, nech môžem opustiť moju prácu, hovorila si poštárka Brittany Howardová z malého amerického mesta Athens v Alabame.

30.03.2016 14:00
APTOPIX The 58th Annual Grammy Awards - Show Foto: ,
Speváčka Alabama Shakes Brittany Howardová pracovala ako kuchárka so špecializáciou na vyprážanie, neskôr sa zamestnala ako poštárka a potom sa stala hudobnou hviezdou.
debata

Jej život prináša príbeh ako z veľkej americkej knihy splnených snov, keď sa z malomestskej poštárky stala hviezda. Založila kapelu Alabama Shakes, ktorá funguje od roku 2009. Na konte majú dva albumy a z tohtoročného udeľovania cien Grammy si odniesli štyri sošky.

Opustiť všedný život

Prirovnávajú ju k Janis Joplin, má rada pivo s whisky, pričom sa netají tým, že ju ovplyvnili hudobníci ako Prince, David Bowie, Tom Waits, Björk, ale aj Freddie Mercury a Tina Turner. Dvadsaťsedemročná Brittany Howardová upúta už na prvý pohľad svojím neprehliadnuteľným zjavom. Vysoká speváčka kyprých tvarov meria takmer 1,8 metra. S gitarou v ruke, s výrazným účesom a silným chrapľavým hlasom si dokáže svojou nákazlivou energiou okamžite podmaniť publikum.

Už ako dieťa sa zaujímala o hudbu a zošity zapĺňala textami pesničiek. Učila sa hrať na bicích, gitare a basgitare a snívala o hudobnej kariére. „Ak chcete niečo robiť, musíte začať na tom pracovať,“ hovorí speváčka. S basgitaristom Alabama Shakes Zacom Cockrellom sa stretli už na strednej škole. Od hrania cover verzií sa dostali k vlastnej tvorbe a nahrali demo. Tradičný postup začínajúcej kapely však neviedol k zabudnutiu. Alabama Shakes išli za svojím cieľom – stať sa populárnymi a živiť sa hudbou. Neskôr sa k nim pridali Steve Johnson a Heath Fogg.

V Amerike si získali pozornosť verejnosti už v roku 2011 a o rok neskôr ich debut Boys & Girls vyniesol na vrchol. Dostal sa na šieste miesto v rebríčku Billboard 200 a dvojkou sa stal v britskom albumovom rebríčku.

Zvuk a farby

Brittany Howardová sa snaží vkladať do svojej hudby a koncertov celá. Neprekáža jej, ak skupinu považujú za retro-soulovú kapelu, dôležitá je hudba, no nemá rada škatuľkovanie a nálepku retro novinky odmieta. „Bolo vzrušujúce byť viackrát v štúdiu, experimentovať a vidieť, ako sa to všetko môže skončiť. Sme rokenrolová kapela, ale neznášam škatuľkovanie. Milujem kapely, ktoré sú ťažko opísateľné. Ak robíme tú istú vec stále dookola, strácam záujem,“ uviedla svojrázna speváčka v rozhovore pre Variety.

Kým k nahratiu prvého albumu ich pritlačilo množstvo nahromadeného materiálu, druhý album už bol tvrdším orieškom. „Mali sme čas sedieť v štúdiu, aby sme urobili nahrávku, akú chceme urobiť. Bolo to vtedy frustrujúce, pretože to bola výzva pre nás samých. Ale to je to, čo očakávam od našej prvotnej snahy – dostať výzvu,“ povedala Howardová pre Telegraph.

O tom, že výsledok dopadol nad očakávania, hovorí úspech nahrávky Sound & Colour. Vďaka nej Alabama Shakes získali štyri ocenenia Grammy – za najlepší alternatívny album, pričom singel Don't Wanna Fight sa stal najlepšou rockovou skladbou a najlepším rockovým výkonom a ich zvukovému inžinierovi sa ušla aj Grammy za najlepšie spracovanie zvuku. Album sa navyše uchádzal o prestížnu cenu v hlavnej kategórii album roka. V tejto kategórii však akademici uprednostnili Taylor Swiftovú s nahrávkou 1989.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Brittany Howard #Alabama Shakes