Chiki liki tu-a vyrážajú na druhú časť turné

Prešovská formácia otvorí šnúru vo štvrtok koncertom v rodnom meste.

31.03.2016 07:00
chiki liki tu-a dph 3 Foto:
Chiki liki tu-a vyrážajú na turné.
debata

Slovenská kapela Chiki liki tu-a odštartuje vo štvrtok druhú časť česko-slovenského turné koncertom v rodnom Prešove. Následne sa presunú do Zvolena, Vrbového, Košíc, Spišskej Novej Vsi, Popradu, Svidníka a Starej Ľubovne, kde fanúšikom a fanúšičkám zahrajú okrem najväčších hitov aj piesne z novinky Slzy tvý mámy, Šedivý a spol. (2015) či dokonca pomalšie skladby.

Návštevníčky a návštevníci prešovského koncertu sa môžu tešiť na vystúpenie, na ktorom sa predstaví aj množstvo hostí. „Je to výročná porada. Príde pár ľudí, na ktorých nám veľmi záleží a takisto veľmi dôležití ľudia – naši fanúšikovia. Bude to spoločenská udalosť s veľmi pekným koncertom a uvidí sa, či pôjdeme hneď domov alebo sa trochu zatúlame,“ priblížil nadchádzajúce podujatie spevák a basgitarista Martin Višňovský.

Výber miesta konania, ktorým je podnik Christiania, nie je žiadnou náhodou. Až do októbrového koncertu, ktorý Chiki liki tu-a odohrali v Kultúrnom dome Solivar, sa hudobníci nezaoberali myšlienkou, kde všade už v rámci rodného mesta vystúpili. „V centre sme už hrali, a tak nás nijako extra nezaujímalo hranie v Christianii alebo vo Wave, ale táto situácia to zmenila. Jano Šmajda z Christianie navyše organizoval náš prvý koncert vo Svidníku, kde ma skoro zabila elektrina. V Prešove podniká už dlho, tak mu to chceme nejako vrátiť. Nechodia mu tam hrať slávne skupiny, ale keďže my už slávna skupina sme, tak tam zahráme,“ vysvetlil žartovne.

Prešovský koncert bude zároveň prvým živým vystúpením formácie od účinkovania na tohtoročných Radio_Head Awards, odkiaľ si odniesli trofej za album roka. Ako sa jej členovia vyjadrili, ocenenie považujú za postupný presun k ešte väčšej sláve. „Zvykáme si na to a cena nás samozrejme potešila, pretože v realite je podstatná skôr podpora toho, že existuje niečo, čo dáva zmysel a je jedno, že to trvalo dvadsať rokov alebo to, že je to z východného Slovenska. Je to veľká zmena a takisto nezmyselný zážitok, ako keď naši futbalisti vyhrali s Talianmi v Afrike. To sa už nezopakuje. Vyčerpali sme si kredit za tých dvadsať rokov, je to veľmi dobrý pocit,“ poznamenali.

Chiki liki tu-a vznikli v 90. rokoch minulého storočia v Prešove. Koncertovali vo Veľkej Británii, Francúzsku, Írsku, Belgicku, Švajčiarsku či Nemecku. Doteraz vydali nahrávky Nezatváraj Milan dvere (1998), Budeš musel vlasy na blond prefarbil (2000), Kysak (2002), Choďte sa hrať pred vlastný vchod (2003), Dvojkilometrový jeleň (2005) a spomínanú Slzy tvý mámy, Šedivý a spol.. Na konte majú hity ako Laska moja de si, Ďakujem, Kristina či Monte Carlo (…v šušťakoch). V kapele pôsobia aj Ľuboslav Petruška a Tomáš Višňovský.

  • Termíny druhej časti turné Chiki liki tu-a:
  • 31. marca – Prešov, Christiania
  • 1. apríla – Zvolen, DK ŽSR
  • 2. apríla – Vrbové, DK
  • 7. apríla – Košice, Tabačka KulturFabrik
  • 8. apríla – Spišská Nová Ves, Legenda Pub
  • 9. apríla – Poprad, Rock Fabric
  • 15. apríla – Svidník, Holičstvo
  • 16. apríla – Stará Ľubovňa, Bururu Pub
debata chyba
Viac na túto tému: #turné #Chiki liki tu-a