V Bratislave zahrá obnovený Oceán aj IAMX

Takmer dvadsať rokov čakali fanúšikovia skupiny Oceán na jej koncertný návrat. Sen sa im teraz sčasti splnil. Vlani zosnulého speváka Petra Muka nahradila v znovuobnovenej skupine prekvapujúco žena - speváčka Jitka Charvátová. Kapela sa tak zrejme chcela vyhnúť porovnávaniu spevu nového člena s Mukovým špecifickým prejavom.

18.05.2011 12:00
Skupina Oceán v novej zostave. Foto:
Skupina Oceán v novej zostave.
debata

„S nikým iným by sme to určite nerobili. Jitku poznáme dlhší čas a sme kamaráti. Je to vlastne veľmi podobné, ako to bolo pred dvadsiatimi rokmi s Petrom,“ povedal Dušan Vozáry, ktorý Oceán, tak ako v minulosti, tvorí spoločne s bratom Janom a Petrom Kučerom. Česko-slovenské miniturné začala kapela ešte koncom apríla v Prahe. Práve záznam z koncertov v Prahe a Brne by mal vyjsť aj na cédečku. To Oceán pokrstí v piatok na koncerte v bratislavskom Majestic Music Clube.

Album nazvaný Roxy bude obsahovať aj v štúdiu upravené verzie starších skladieb a nový singel Odlesk tvůj. Pre kapelu ho zložil a produkoval Armin Effenberger z kapely Cartonnage. Tá bude spoločne s Lacom Lučeničom a spevákom Bohoušom Josefom hosťom piatkového koncertu. Vystúpi aj slovenská synthpopová formácia Monte Rosa, známa napríklad vďaka pesničke Sídliskové manekýnky. Okrem koncertného záznamu by skupina Oceán chcela vydať aj album s novým materiálom. Ten by mal podľa českých médií vyjsť niekedy v roku 2012.

S výnimkou singla Odlesk tvůj, doteraz posledná nová skladba od Oceánu vznikla v roku 1992. „Je to o hľadaní viery, videnom z našej osobnej perspektívy, vnútornej viery, keď raz všetko vidíme ostro a jasne a znenazdajky sa nám všetko rozmazáva a to, čo bolo v istej chvíli zrozumiteľné, je v ďalšom okamihu preč. Odlesk našej viery, nádeje, hľadania, pokory. Odlesk toho, čo nás každým dňom povzbudzuje a stále nás drží nad vodou,“ povedal o novej pesničke textár Petr Hons, ktorý s kapelou spolupracoval aj pred dvadsiatimi rokmi.

Skupina Oceán sa preslávila koncom osemdesiatych rokov a bola najvýraznejšou československou synthpopovou kapelou. Vo svojom repertoári mala hity ako Dávná zem, Prázdna ulice či Ráchel. Kapela absolvovala aj spoločné britské turné so skupinou Erasure. Neskôr, v roku 1992, Petr Muk založil formáciu Shalom a Oceán sa rozpadol. Skupina ohlasovala svoj koncertný návrat už pred niekoľkými rokmi, Petr Muk však s comebackom nesúhlasil.

Deň pred koncertným návratom Oceánu, teda vo štvrtok, privíta Majestic Music Club inú zaujímavú postavičku spojenú aj so synthpopom. V Nemecku usadený britský hudobník Chris Corner sa preslávil s kapelou Sneaker Pimps. Keď sa rozpadla, založil si projekt IAMX, s ktorým vydal už štyri štúdiové albumy. Ten aktuálny Volatile Times, ktorý vyšiel iba v marci, predstaví aj v Bratislave. Organizátori však sľubujú, že na koncerte hudobníka, ktorý spolupracoval aj s Imogen Heap alebo Robots in Disguise, zaznejú piesne zo všetkých albumov. Začiatok koncertov IAMX aj skupiny Oceán je naplánovaný na 20. hodinu.

debata chyba