Recesia či cesta menšieho zla. Aký deň majú za sebou slovenské rádiá?

Kto si počas včerajšieho dňa pustil rádio Europa 2, zjavne si musel myslieť, že si naladil nesprávnu stanicu. Presne od 6.06 nahradili Rihannu, Taylor Swift či Katy Perry čisto slovenské piesne.

02.04.2016 07:00
Kristína Foto: ,
Povinné kvóty platia od piatku aj pre Slovenský rozhlas. Na snímke speváčka Kristína.
debata (29)

Nešlo o žiadnu náhodu, ale protest proti povinným kvótam pre rozhlasových vysielateľov, ktoré vstúpili do platnosti 1. apríla. Deň bláznov hral rádiu do karát. V rámci Slovenského prvého apríla na Europe 2 bolo počuť z éteru tie najbláznivejšie domáce hity. Rádio rovnakým spôsobom postupovalo aj minulý rok v apríli, keď reagovalo na vtedy len návrh zákona o povinnom podiele slovenskej hudby. Zdá sa, že tento krok sa "komerčnej päťke“ na trhu podaril. Svedčia o tom najmä pozitívne reakcie fanúšikov na ich Facebooku.

Europa 2 je jedným z vysielateľov, ktorí požiadali Radu pre vysielanie a retransmisiu (Radu) o udelenie výnimky. Ak Rada rádiu nevyhovie, zavedené postupy meniť neplánuje. "Budeme ďalej pokračovať v hľadaní nových hitov, ako to robíme doteraz. Zároveň z archívov vyberieme funkčné hity z minulosti, takže to bude kombinácia,“ hovorí strategická konzultantka Jitka Fürst. Podľa nej budú aj naďalej hrať to, čo funguje na ich cieľovú skupinu. Priznáva, že jednou z možností, ako sa popasovať s kvótami, sú práve špecializované dni venované čisto slovenskej hudbe.

Niektoré rádiá sa rozhodli ísť cestou menšieho zla – povinné kvóty ovplyvnia časy s najnižšou počúvanosťou. "Rozhodli sme sa, že v rámci zákona urobíme všetko pre to, aby sme nepoškodili záujmy a preferencie poslucháča. Dovolíme si tvrdiť, že ich poznáme neporovnateľne lepšie ako predkladatelia zákona. Počas prime time vysielania teda rotácia slovenských skladieb ostane presne na tej úrovni, aká im podľa podrobných prieskumov prináleží,“ dodáva ku kvótam programový riaditeľ Fun rádia (a žiadateľ výnimky) Rastislav Dutka. Podobne reaguje aj generálny manažér rádia Jemné Tomáš Kapusta: "Vzhľadom na fakt, že rádio Jemné od svojho vzniku hrá skladby, ktoré dopadli najlepšie v hodnotení našich potenciálnych poslucháčov z hudobných testov, budeme sa naďalej opierať o ich výsledky a dávať našim poslucháčom to, čo sa im najviac páči. Dorovnávať výsledky testov a stanovených kvót budeme v čase, keď je to najmenej bolestivé.“

Najpočúvanejšie rádio Expres zvyšuje povinný podiel počas posledných pracovných dní len mierne. Do 17. hodiny rádio vyhradilo slovenskej hudbe podobný priestor ako počas predchádzajúceho dňa. V súvislosti s novelou zákona si vysielateľ len nedávno testoval obľúbenosť slovenských piesní. Počas Veľkej noci, keď je počúvanosť nižšia, nasadil 200 slovenských hitov. Rádio Expres by sa takisto kvótam radšej vyhlo, Rada jeho zástupcov vypočuje na ďalšom pracovnom zasadnutí 12. apríla.

Povinné kvóty odvčera platia aj pre Slovenský rozhlas. Aj keď Rádio Slovensko potvrdilo, že je na kvóty pripravené, čiastkové zmeny čakajú iné okruhy verejnoprávneho vysielateľa. Príkladom je Rádio Devín s množstvom špecializovaných relácií na hudbu kontinentov, džezovú hudbu a pod., ktoré v súčasnosti takisto čaká na rozhodnutie Rady. "V tomto prípade musí na dorovnanie percent slúžiť napríklad denné prúdové vysielanie. V nedeľnom Fokuse sme napríklad za marec hrali 50 percent slovenskej hudby, dočasné riešenie je také, že toto číslo budeme musieť zvýšiť na 100 percent,“ uvádza externý zamestnanec Rádia Devín Ján Púček. Maroš Hečko z Rádia_FM takisto priznáva, že budú musieť zvýšiť podiel slovenskej hudby vo vysielaní. Podľa jeho slov nasadia aj nové skladby. Rozhlasový okruh, ktorý sa zameriava prevažne na alternatívnu hudobnú scénu, o udelenie výnimky nepožiadal.

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská hudba #rádiá #povinné kvóty