Radiohead robí s novým albumom tajnosti

Od vydania posledného štúdiového albumu The Kings Of Limbs britskej kapely Radiohead ubehlo už päť rokov. Aj keď v roku 2014 vydali sólové nahrávky frontman kapely Thom Yorke či bubeník Philip Selway, fanúšikovia horlivo očakávali akékoľvek informácie o ich spoločnej deviatej štúdiovke.

05.04.2016 16:00
POHODA: Atoms for peace, Thom Yorke, Foto: ,
Spevák Radiohead Thom Yorke vystúpil v roku 2013 na Pohode s projektom Atoms for Peace.
debata

Prvé správy prišli až o rok neskôr, keď gitarista Johny Greenwood potvrdil, že skupina strávila pár mesiacov nahrávaním v štúdiu. "Opäť sme celkom zmenili postup… Je to, akoby sme sa snažili skĺbiť naozaj starú a novú technológiu a budeme čakať, čo sa stane,“ prezradil trochu tajnostkársky Greenwood ešte vo februári 2015 pre The Sunday Guardian.

Do skladania mozaiky informácií o novom albume výrazne vstúpil 7. október 2015, keď si Radiohead založili novú nahrávaciu spoločnosť Dawn Chorus LLP. Na tom by samo osebe nebolo nič podozrivé, keby tak neurobili aj v prípade posledných dvoch albumov In Rainbows (_Xurbia_Xendless Limited) a The Kings Of Limbs (Ticker Tape Ltd.). Pravidlom bolo, že pár mesiacov po založení nahrávacej spoločnosti nasledoval aj nový album.

Otáznik teraz zostal visieť len nad oficiálnym dátumom vydania novinky. Čiastočnou satisfakciou pre netrpezlivých fanúšikov bola odmietnutá skladba pre bondovku Spectre, ktorú kapela vydala na Štedrý deň. O jej existencii netušil ani spevák Sam Smith, ktorého skladba Writing's On The Wall sa nakoniec stala titulnou piesňou filmu. Hudobníci naďalej mlčali až do 14. marca, keď na Twitteri zverejnili správu, že popri festivaloch odohrajú viacero samostatných koncertov. Obrázok sprevádzajúci správu vizuálne pripomínal prácu Stanleyho Donwooda, ktorý s Radiohead spolupracuje už od nahrávky The Bends (1995). Fanúšikovia si teda logicky začali domýšľať, že ide práve o obal nového albumu.

Od mlčanlivej skupiny sa teda pozornosť médií upriamila na anglického výtvarníka, ktorý napokon informačné embargo čiastočne prelomil. Pre magazín DIY priznal, že spomedzi všetkých spoluprác s kapelou ho najviac teší tá, ktorú ešte nikto nepočul. "Je to umelecké dielo,“ dodal Donwood koncom marca s tým, že album vraj ešte nie je celkom hotový.

Španielsky festival Primavera Sound, kde Radiohead vystúpia 3. júna, však medzitým vydal správu, ktorá naznačuje, že by mal byť hotový už čoskoro. Ako píše magazín Rolling Stone, festival sľubuje "prezentáciu nového albumu britskej skupiny Radiohead“. Festivaly budú pre mnohých fanúšikov možno jedinou príležitosťou, kde svojich obľúbencov uvidia. Všetky samostatné koncerty sú už vypredané.

Turné sa začína koncertom 20. mája v Amsterdame. Pôjde o ich prvé živé vystúpenie od roku 2012. Nikto zatiaľ netuší, či práve na ňom predstavia nové skladby. Nikto netuší ani len názov novinky. Deviaty album 5-člennej kapely z Abingdonu sprevádzajú náznaky, dohady a rôzne teórie. Thom Yorke a spol. sa možno naozaj neradi vyjadrujú na adresu nahrávky, ktorá nie je celkom hotová. Môže však ísť o premyslený marketingový ťah, ktorý ich fanúšikov udržuje v strehu. V prípade Radiohead nikdy neviete.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #nový album #Thom Yorke #Radiohead #Stanley Donwood