Kronos Quartet na Viva Musica! predstaví súčasnú klasickú hudbu

Novým prírastkom na festivale Viva Musica! je jedno z najznámejších sláčikových telies sveta Kronos Quartet. V súčasnom zložení – David Harrington (husle), John Sherba (husle), Hank Dutt (viola) a Sunny Yang (violončelo) – zahrá kvarteto 19. augusta vo Veľkom evanjelickom kostole v slovenskej premiére.

13.04.2016 14:00
Kronos photographed in San Francisco, CA March... Foto:
Americké sláčikové kvarteto Kronos Quartet na Slovensku vystúpi po prvý raz.
debata

Je to už viac ako 40 rokov, čo sa zakladajúci člen kvarteta David Harrington rozhodol, že chce interpretovať súčasnú klasickú hudbu (pokiaľ možno) žijúcich skladateľov. Na prvý koncert Kronos Quartet v Seattli v roku 1973 nikdy nezabudne. "Bolo tam deväť ľudí vrátane piatich členov mojej rodiny,“ spomínal hudobník na svoje začiatky v rozhovore pre britský The Telegraph.

V súčasnosti má kvarteto množstvo fanúšikov po celom svete. V ich repertoári sa nájdu významní skladatelia 20. storočia (Bartók, Webern, Schnittke), ale aj súčasní autori ako Sophia Gubaidulina, Bryce Dessner či Aleksandra Vrebalov. Nechýbajú džezové legendy (Ornette Coleman, Maria Schneider, Thelonious Monk) či hudobníci ako Jimi Hendrix, Amon Tobin či skupina Sigur Rós.

Neoddeliteľnou súčasťou Kronos Quartet sú dlhodobé spolupráce s poprednými svetovými skladateľmi ako Terry Riley či Philip Glass, ktorý vystúpil počas festivalu Viva Musica! minulý rok. Do bohatého portfólia štvorčlenného zoskupenia prispeli aj výrazné osobnosti ako David Bowie, Björk či Paul McCartney.

Mnohých fanúšikov k sláčikovému telesu zo San Francisca priviedla filmová hudba. Azda najznámejšou sa stala spolupráca so skladateľom Clintom Mansellom vo filme Requiem za sen (2000). Spoločne s režisérom Darrenom Aronofskym sa táto tvorivá trojica (či skôr šestica) stretla aj pri filmoch Fontána (2006) a Noe (2014).

Veľký evanjelický kostol je pre organizátorov festivalu Viva Musica! celkom nový priestor, v súvislosti s týmto koncertom však stavili na istotu. Kronos Quartet majú na konte okrem iných prestížnych ocenení aj Grammy za najlepší výkon v oblasti chrámovej hudby.

V sakrálnych priestoroch odznejú aj ďalšie dva koncerty festivalu. Violončelista Misha Maisky so svojou dcérou Lily Maisky (klavír) v kostole vystúpia 8. júla a len pár dní pred koncertom svetoznámeho kvarteta, 12. augusta, sa divákom predstaví jeden z najlepších akordeonistov Richard Galliano.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Viva Musica! #Kronos Quartet