Expres, Fun radio aj Europa 2 - po slovensky bez výnimky

Rada pre vysielanie a retransmisiu (Rada) rozhodla na svojom zasadnutí 12. apríla o všetkých žiadostiach, ktoré rozhlasoví vysielatelia podali v súvislosti s plnením povinných kvót pre slovenskú hudbu.

14.04.2016 14:00
33 radia nocaden 4x Foto:
Aktuálne najhranejšou skladbou v slovenských rádiách je pieseň V nás od skupiny Nocadeň. V rebríčku hranosti za 14. týždeň skončila na 18. mieste.
debata (4)

Najpočúvanejšie komerčné rádiá Expres, Fun radio a Europa 2 výnimku zo zákona nedostali. Podľa predsedu Rady Miloša Mistríka nebol na udelenie výnimky dôvod, pretože ich zameranie nebolo v rozpore s novelou zákona. Povinný podiel slovenských diel vo vysielaní budú musieť naplniť aj Rádio One a Rádio Košice. Z verejnoprávneho rozhlasu sa kvóty nevyhnú Rádiu Regina. Menované rádiá sa tak pridajú k ostatným vysielateľom, ktorí o výnimku nepožiadali, a od prvého apríla prispôsobili vysielanie stanoveným kvótam. Čiastočne Rada vyhovela žiadostiam rozhlasových okruhov Radio One Retro a Rádio Vlna, na ktoré sa nebude vzťahovať povinnosť hrať nové slovenské diela.

Rocku je málo

Plnú výnimku dostali Rádio Anténa Rock, Rocková republika, Radio One Rock, Aligathor – Classic Rock Radio, Rádio Devín a Rádio Patria. Nebudú tak musieť v éteri vyhradiť stanovený podiel slovenským ani novým dielam. Žiadosť o výnimku Rada schválila aj rádiám Best FM a Rádiu Pyramída, ktoré nebudú musieť z kvót vyhradiť 20 percent novým dielam, teda hudbe nie staršej ako päť rokov.

Zaujímavosťou je, že pokým všetky strednoprúdové stanice výnimku nedostali, vysielatelia zameraní na rockové hity sa kvótam vyhli. Podľa Mistríka je rock je špecifický žáner, ktorý rádia nie sú schopné v tomto prípade naplniť: "Je to fakticky vylúčené, pretože slovenská rocková hudba nie je veľmi rozvinutá. Potvrdili to vysielatelia aj naše analýzy,“ vysvetlil.

Všetky výnimky Rada udelila len dočasne, do 31. decembra 2016. Argumentom pre tento krok boli aj nové podmienky, ktoré vyplývajú zo zákona od roku 2017. Ďalším dôvodom boli aj pripomienky, ktoré Rada plánuje tlmočiť Národnej rade. "V prvom rade je problém s tým, že výnimka nemá obmedzené lehoty. Ak by prípadne nejaké úzko definované rádio dostalo výnimku navždy, mohlo by sa preformátovať na stredný prúd a konkurovalo by tak iným rovnako zameraným rádiám, ktoré výnimku nemajú,“ uviedol Mistrík.

Masívne kontroly nechystajú

Rada v rámci kontrolnej činnosti neplánuje zväčšiť svoje kapacity ani rozpočtové prostriedky. Podľa Mistríka vysielateľov žiadne masívne kontroly nečakajú. "Z vyjadrení mnohých vysielateľov vnímame, že nemienia nijakým spôsobom obchádzať zákon, že ho budú akceptovať a rešpektovať,“ povedal s tým, že zvýšenú pozornosť budú venovať rádiám s výraznými nedostatkami v mesačných výkazoch. "S vysielateľmi sme sa veľmi kolegiálne rozprávali. Našli sme v mnohom aj zhodu a myslím si, že môžeme spoločnými silami dosiahnuť zhodu aj tomto prípade,“ dodáva.

Rádio Europa 2, ktoré proti kvótam reagovalo najtvrdšie, tento názor nezdieľa. "Nie sme spokojní s rozhodnutím Rady. Bohužiaľ, nastala situácia, keď je nebezpečne ohrozený náš podnikateľský zámer. Ďalšie kroky zvažujeme,“ informuje strategická konzultantka rádia Jitka Fürst.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Rada pre vysielanie a retransmisiu #kvóty #slovenská hudba