Udá Beyoncé nový trend v popovej hudbe?

Oproti albumu Beyoncé, v ktorom videoklipy nadväzovali na jednotlivé skladby, jej novinka je jednoliatym takmer hodinovým filmovým projektom.

28.04.2016 12:00
People Beyoncé Ticketmaster Foto: ,
Kontroverzné vystúpenie speváčky Beyoncé počas populárneho športového podujatia Super Bowl.
debata

"Vidím hudbu. Keď som s niečím spojená, okamžite sa mi začína vybavovať vizuálna stránka alebo séria obrazov, ktoré sú previazané s mojimi pocitmi, so spomienkami z detstva, s myšlienkami či fantáziami. A všetky sú spojené s hudbou,“ prezradila Beyoncé v klipe Self-Titled, Part 1, ktorým predstavovala prvý vizuálny album s názvom Beyoncé (2013). Rovnako nečakane ako svoj predchádzajúci album vydala pred pár dňami aj svoju šiestu štúdiovku Lemonade.

Oproti albumu Beyoncé, v ktorom videoklipy nadväzovali na jednotlivé skladby, jej novinka je jednoliatym takmer hodinovým filmovým projektom. Rozdeľujú ho len jednotlivé kapitoly ako Popieranie, Hnev, Apatia, ale aj Odpustenie či Nádej.

Fanúšikovia si mohli nový počin americkej speváčky pozrieť a vypočuť v sobotu na HBO. Dostupný je tiež cez službu Tidal, ktorú vlastní manžel Beyoncé, raper a producent Jay¤Z. Vzťah vplyvnej dvojice je dlhodobo objektom mediálneho záujmu. Viackrát sa už povrávalo, že pár sa má pre manželovu neveru rozviesť. Neskôr fámy vyvrátili s tým, že išlo len o podnet na zvýšenie predaja lístkov na ich spoločné turné. Nový album Lemonade naznačuje, že nemuselo ísť len o marketingový ťah.

Už úvodná skladba Pray You Catch Me predznamenáva intímnu výpoveď ženy s podlomenou dôverou, ktorá sa nesie celým albumom. Podvádzal si ma? pýta sa do prázdna. Beyoncé určite nie je jednou zo žien, ktoré sa budú len ticho prizerať, už v druhej skladbe Hold Up berie do rúk bejzbalovú palicu a ničí, čo jej príde pod ruku. Speváčka pritvrdzuje rockovým "draplákom“ v skladbe Don't Hurt Yourself, ku ktorej si prizvala aj hudobníka Jacka Whita. Svoju skúsenosť mieša v skladbe so skúsenosťou mnohých iných žien. "Najnerešpekto­vanejším človekom v Amerike je afroamerická žena. Najnechránenejších človekom v Amerike je afroamerická žena. Najprehliadanejším človekom v Amerike je afroamerická žena,“ požičala si časť z prejavu bojovníka za práva Afroameričanov Malcolma X.

Album Lemonade nie je len exkurzom do jej manželstva, i keď ho zjavne výrazne ovplyvnilo. Je výsledkom dlhotrvajúcej potreby vyjadriť sa prostredníctvom hudby k spoločenskej situácii. Ešte vo februári vydala Beyoncé singel Formation (je aj súčasťou albumu), ktorý reagoval na neprimerané policajné zásahy proti Afroameričanom. Neskôr počas finále pohára Super Bowl rozvírila vody, keď si spolu s tanečnicami obliekli kostýmy pripomínajúce militaristickú skupinu Black Panthers. Pokým kontroverzné počiny boli akýmsi výkrikom, nový album ponúka aj kontext. Pomyselným vrcholom je pieseň Freedom, vizuálne zasadená do prostredia plantážnického domu ako symbolu otroctva, teda motívu, s ktorým sa speváčka v novinke pohráva často.

Vzťahová línia albumu sa začína výrazne meniť v druhej polovici. Výrazný odklon od prvej agresívnejšej časti predstavuje klavírna balada Sandcastles, skladba Forward, ktorú naspieval nadaný londýnsky hudobník James Blake (príde aj na Pohodu), či pieseň All Night, ktorá vizuálny koncept uzatvára.

Limonáda žánrov, zmes pocitov – aj tak by sa dal charakterizovať nový album Beyoncé. Veľký podiel na jej mnohotvárnosti majú aj prizvaní hudobníci ako Kendrick Lamar, The Weeknd, Jack White, ale hlavne James Blake, ktorého vplyv cítiť na celom albume. Po autorskej stránke síce novinka vychádza z osobných skúseností, ako celok ich však presahuje. Beyoncé v tomto smere môže udať popovej scéne celkom nový trend vizuálnych albumov, kde bude mať "to videné“ rovnakú váhu ako "to počuté“.

Hodnotenie Pravdy

4 a pol hviezdičky z 5

  • Beyoncé: Lemonade
debata chyba
Viac na túto tému: #Beyonce #Lemonade