Čembalista Rondeau zahrá Bacha, šou predvedie kvarteto PaGAGnini

Po hviezdnych menách ako Edita Gruberová, Mischa Maisky či Richard Galliano bratislavský hudobný festival Viva Musica! oznámil ďalších zaujímavých hostí. V Dóme sv. Martina 29. júla vystúpi fenomenálny francúzsky čembalista Jean Rondeau, pre ktorého to bude prvá návšteva Slovenska. O týždeň nato do Bratislavy zavítajú blázniví virtuózi z kvarteta PaGAGnini.

07.05.2016 09:00
PaGAGnini, to sú štyria Španieli, huslisti... Foto:
PaGAGnini, to sú štyria Španieli, huslisti Thomas Potiron, Fernando Clemente, Eduardo Ortega a violončelista Gueorgui Fourdnajev.
debata

Dvadsaťpäťročný Francúz Jean Rondeau s elektrizujúcim účesom pripomína viac rockovú hviezdu než vážneho klasického umelca, no o to viac vystihuje motto Viva Musica! festivalu "classic goes modern“. Jeho cieľom je priviesť do pozornosti opäť barokové čembalo, ktoré v minulosti zatienila rýchlo narastajúca popularita kladivkového klavíra s neporovnateľne väčšími interpretačnými a zvukovými možnosťami. Čembalo používali a stále používajú aj veľké rockové kapely ako napríklad Beatles, Rolling Stones či Queen, čo dokazuje, že je to veľmi univerzálny a stále obľúbený nástroj.

"Chcem sa podeliť o lásku k tomuto hudobnému nástroju a inšpirovať mladých ľudí tak, aby po koncerte prišli ku mne a povedali mi, že chcú hrať na čembalo,“ povedal Rondeau pre magazín Independent. Jean Rondeau v 21 rokoch získal ako jeden z najmladších interpretov prvú cenu na medzinárodnej súťaži čembalistov v Bruggách (MAfestival, 2012) a odbornou hudobnou kritikou je často označovaný za "hudobný zázrak“. Na svojom konte má okrem dvoch albumov vydaných pod hlavičkou Warner Classics niekoľko prestížnych ocenení a dokonca bol v rámci European Union Baroque Orchestra (EUBO) Development Trust Prize označený za jedného z najoriginál­nejších mladých umelcov v rámci EÚ. Študoval v Paríži a v Londýne a okrem hry na čembale sa venoval aj štúdiu hry na klavíri, dirigovaniu či štúdiu džezovej hudby a improvizácie.

V rámci Viva Musica! festivalu sa 29. júla predstaví v Dóme sv. Martina v sprievode 5-členného ansámblu – Sophie Gent (1. husle), Louis Creac’h (2. husle), Fanny Paccoud (viola), Antoine Touche (violončelo) a Thomas de Pierrefeu (kontrabas), s ktorými uvedie čembalové koncerty Johanna Sebastiana Bacha a jeho synov.

Festival Viva Musica! opäť roztiahol svoj koncertný program na celé leto a tešiť sa tak možno na nasledujúci program: 8. júla vystúpi violončelista Mischa Maisky v sprievode svojej dcéry, klaviristky Lily Maisky vo Veľkom evanjelickom kostole, 22. júla sa bude konať exkluzívny operný recitál prvej dámy slovenskej opery Edity Gruberovej v novej budove SND, pričom ju bude sprevádzať dirigent a klavirista Peter Valentovič, 5. augusta sa v Ateliéri Babylon predstaví bláznivá hudobná šou v podaní štyroch španielskych virtuózov tvoriacich sláčikové kvarteto PaGAGnini, 12. augusta je opäť vo Veľkom evanjelickom kostole na rade Richard Galliano, najslávnejší žijúci akordeonista, hviezda klasickej i džezovej hudby a tiež world music scény, ktorý vystúpi so svojím sextetom. O týždeň, 19. augusta sa na rovnakom mieste predstaví Kronos Quartet, svetovo známe sláčikové kvarteto, ktoré má v repertoári vyše 850 diel. Stačí si len vybrať alebo ešte lepšie – prísť na koncerty všetkých umelcov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Viva Musica! #Edita Gruberová #Mischa Maisky #Richard Galliano #Jean Rondeau #PaGAGnini