Päťdesiate výročie vzniku Bratislavskej lýry oslávia koncertom

V bratislavskej Incheba Expo Aréne sa uskutoční 18. októbra koncert s názvom Lýra 50 - Mám rozprávkový dom, na ktorom zaznie približne 30 hitov z niekdajšieho festivalu Bratislavská lýra.

12.05.2016 07:00
foto peter simcisko  9 Foto:
Na koncerte s názvom Lýra 50 - Mám rozprávkový dom organizátori očakávajú aj účasť kapely Elán.
debata

Podujatie sa bude konať práve pri príležitosti 50. výročia vzniku tohto festivalu a jeho autormi sú Ľubo Belák a Jozef Šuhajda, ktorí mu dali podtitul Mám rozprávkový dom podľa víťaznej piesne prvého ročníka. Tú zložili Vieroslav Matušík a Eliška Jelínková a po slovensky ju zaspieval Karel Gott.

„Bratislavská lýra sa dlhé roky pravidelne objavovala medzi najvýznamnejšími kultúrnymi podujatiami v hlavnom meste Slovenska. Od roku 1966 sa tu každoročne stretávali osobnosti českej a slovenskej populárnej hudby. Festival bol v prvom rade autorskou súťažou dovtedy nezverejnených piesní, z ktorých sa mnohé stali hitmi. Úspešnú spevácku kariéru tu odštartovala súčasná špička slovenskej a českej populárnej hudby. Aj preto chceme tento skvelý festival pripomenúť,“ uviedol na dnešnej tlačovej konferencii Jozef Šuhajda. "Sme radi, že do projektu sa zapoja vynikajúci českí aj slovenskí interpreti. Vystúpi aj víťaz prvého ročníky Lýry, legendárny Karel Gott, samozrejme, ak mu to zdravie dovolí. Prísť by mali tiež Helena Vondráčková, Olympic, Eva Pilarová, Elán, Jitka Zelenková, Lenka Filipová, Petra Janů, Naďa Urbánková, Pavol Hammel, Peter Lipa, Peter Nagy, Robo Grigorov, Marcela Laiferová, Jana Kocianová, Vašo Patejdl, Ján Lehotský, ale aj interpreti mladšej generácie Martin Chodúr, Mário "Kuly“ Kollár, Peter Bič Project, Berco Balogh, Mirka Partlová, Barbora Švidraňová a ďalší. Celkovo to bude 25 až 28 interpretov, pričom všetci budú spievať výlučne hity z Bratislavskej lýry, ale v nových úpravách,“ dodal Ľubo Belák.

"Keď sa Lýra začala, bol som veľmi mladý, no vždy to pre nás bola méta. Vedeli sme, že keď sa tam raz dostaneme, bude to super. Všetci muzikanti sa tam chceli dostať. Bola to totiž jediná možnosť, ako sa ukázať. Bratislavskú lýru pozerala vtedy naozaj celá Československá republika. Ak ste tam zahrali pesničku, zo dňa na deň sa stala hitom,“ vyhlásil Vašo Patejdl. "Mám veľkú radosť z tohto koncertu, Bratislavská lýra bola totiž pojmom. Jediná vstupenka ako sa tam dostať, bolo zložiť pesničku. A tak sme každý rok skladali nové skladby, pretože sme nechceli prísť o možnosť zúčastniť sa na tomto festivale. Pre nás rockerov to bolo vlastne posvätenie našej práce, niečo podobné ako pre iných, keď idú do kostola,“ uviedol Petr Janda z Olympicu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Incheba Expo Aréna #Lýra 50 - Mám rozprávkový dom