Najlepší či najhorší ročník Eurovízie?

Budúci rok bude Eurovízia od Slovenska opäť len na skok. Tentoraz smerom na východ.

16.05.2016 09:03
Ukraine Eurovision Foto: ,
Ukrajinská speváčka Jamala na letisku po príchode na Ukrajinu.
debata (26)

Víťazkou 61. ročníka populárnej televíznej šou, ktorá sa tento rok konala vo švédskom Štokholme, sa totiž stala ukrajinská speváčka Jamala so skladbou 1944. Po Ruslane, ktorá súťaž vyhrala v roku 2004, má Ukrajina na konte už dve výhry.

Pieseň venovala tridsaťdvaročná interpretka svojej prababičke, ktorá musela v roku 1944 na príkaz Stalina spolu s ďalšími krymskými Tatármi opustiť svoju krajinu a vydať sa na dlhú cestu do Strednej Ázie. Eurovízia podľa svojich pravidiel zakazuje politicky ladené piesne. Napriek tomu, že mnohí pieseň vnímajú ako protest proti ruskej anexii Krymu v roku 2014, podľa Európskej vysielacej únie na vyradenie piesne zo súťaže nebol dôvod, pretože priamo neodkazovala na súčasné udalosti.
Ukrajinská speváčka Jamala na letisku po...
Ukrajinská speváčka Jamala na letisku po...
+3Ukrajinská speváčka Jamala na letisku po...

Výsledok sprevádzajú zmiešané reakcie. "Veľa ľudí obdivuje jej silný hlas a pôsobivú vizuálnu šou,“ povedal pre BBC prezident britského fanklubu Eurovízie Alasdair Rendall. "Mnohí však zároveň vravia, že vyhral skôr politický odkaz nad kvalitou hudby,“ dodal.

Podľa nových pravidiel hlasovania, kde sa hlasy porôt jednotlivých krajín sčítajú s hlasmi divákov, sa k víťazstvu tesne priblížil aj pôvodný favorit súťaže Sergey Lazarev z Ruska a speváčka Dami Im z Austrálie. Na rozdiel od predchádzajúcich rokov výsledky neboli známe až do poslednej minúty, čím chceli tvorcovia udržať napätie až do konca. Svoje zastúpenie na Eurovízii mala aj susedná Česká republika, Gabriela Gunčíková nakoniec skončila až na predposlednom mieste.

Univerzálna pieseň

Finále Eurovízie, ktoré minulý rok pritiahlo k obrazovkám takmer 200 miliónov divákov, sa moderátorsky ujala švédska komička a moderátorka Petra Mede spolu s minuloročným víťazom súťaže Månsom Zelmerlöwom. Práve v prípade ženskej polovičky išlo o premyslený krok, ktorý ladil s celkovou dramaturgiou finálovej šou: tak trošku si vystreliť z Eurovízie – často vnímanej ako bizarná súťaž plná gýčových pesničiek a vystúpení.

Moderátorská dvojica po 26 finálových vystúpeniach predviedla pieseň Love Love Peace Peace, ktorú pre nich vraj namiešali vedci z čírej esencie výherných skladieb súťaže. Prezradili pri tom pár základných krokov, ako predviesť šou hodnú víťaza. Treba myslieť na majestátny začiatok, pridať bubny (najlepšie s bubeníkmi bez tričiek), použiť ľudový nástroj typický pre danú krajinu, silné posolstvo skladby a, samozrejme, príťažlivý kostým. Podarená karikatúra okrem iného spojila na jednom pódiu niektoré z najbizarnejších kúskov Eurovízie.

Prenos sleduje čoraz viac ľudí

Vtipným televíznym skečom z prostredia seriálu Vicious sa pridali aj herci Ian McKellen a Derek Jacobi. Slávne mená, ktoré nikto nečakal, doplnil americký spevák, na ktorého sa fanúšikovia tešili už dlho. Vystúpenie Justina Timberlaka, rovnako ako celú šou, po prvý raz sledovali aj jeho americkí priaznivci. V televíznej premiére mohli okrem Američanov sledovať celú šou aj v Číne.

Z hľadiska dramaturgie išlo o jeden z najsilnejších ročníkov Eurovízie, víťazstvo speváčky Jamaly na druhej strane spustilo vlnu kritiky. Agentúra Reuters speváčku označila za jednu z najkontrover­znejších víťaziek v celej histórii súťaže. Poslanec ruského parlamentu Franc Klincevič dokonca vyzval na bojkot budúceho ročníka, ktorý sa bude konať na Ukrajine.

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Jamala #Eurovízia 2016