Viva Musica! uvedie aj Spievankovo so symfonickým orchestrom

Podujatie sa bude konať 15. júla v bratislavskom Istropolise.

17.05.2016 05:00
debata

V rámci festivalu Viva Musica! sa predstaví aj projekt Spievankovo s 40-členným symfonickým orchestrom Viva Musica!, päťčlennou kapelou Zajkoband a niekoľkými hercami. Hudobno-divadelné podujatie sa bude konať 15. júla v bratislavskom Istropolise.

Špeciálne vystúpenie vzniklo podľa filmu Spievankovo 5 – O povolaniach (2015), ktorý režírovala Diana Novotná. Príbeh sa odohráva v Spievankove, kde Spievanka tajne pripravuje spolu s deťmi darčeky a narodeninovú oslavu pre Zahrajka. Pomôžu im aj zvieratká, ktoré vykonávajú rôzne povolania.

Za projektom Spievankovo stoja Mária Podhradská a Richard Čanaky, ktorí majú na konte už niekoľko CD či DVD nosičov. Za Spievankovo 3 (2012) a Spievankovo 4 (2013) získali Cenu SOZA. „Najväčším ocenením môjho poslania sú šťastné detské očká. Robí mi radosť, keď vidím, že naša hudba sa páči aj rodičom, ktorí si púšťajú Spievankovo v aute aj vtedy, keď nevezú deti,“ uviedla Podhradská, ktorá tiež vyučuje anglický jazyk v materskej škole. Čanaky sa zas venuje aj produkcii a stojí tiež za projektom Gospel Talent, ktorý v minulosti vyhrala napríklad Sima Martausová. „Cítim to ako výzvu, chcem odovzdávať druhým to, čo na druhej strane dostávam,“ vyjadril sa Richard Čanaky.

Účasť na festivale Viva Musica! už skôr potvrdili viacerí interpreti. Violončelista Mischa Maisky predstaví 8. júla vo Veľkom evanjelickom kostole recitál v sprievode svojej dcéry, klaviristky Lily Maisky. V piatok 22. júla zaspieva v Novej budove Slovenského národného divadla sopranistka Edita Gruberová v rámci exkluzívneho operného recitálu v sprievode slovenského dirigenta a klaviristu Petra Valentoviča. Francúzsky čembalista Jean Rondeau vystúpi 29. júla v Dóme Sv. Martina. Sláčikové kvarteto Pagagnini sa predstaví 5. augusta v Ateliéri Babylon. Akordeonista Richard Galliano zahrá 12. augusta so svojím sextetom v už spomínanom Veľkom evanjelickom kostole, kde 19. augusta vystúpi aj americké sláčikové zoskupenie Kronos Quartet.

debata chyba
Viac na túto tému: #Spievankovo #Viva Musica