Lydon si zaslúžil pozornejšie publikum

Územie bratislavského klubu MMC sa v utorok večer premenilo na punkové kráľovstvo. Žiadna oficiálna zmena systému sa síce nekonala, ale nekorunovaným kráľom svojich poddaných sa mal na jeden večer stať John Lydon s formáciou Public Image Ltd, známy aj ako Johny Rotten – frontman britskej punkovej legendy Sex Pistols.

18.05.2016 16:17
John Lydon s formáciou Public Image Ltd v... Foto: ,
John Lydon s formáciou Public Image Ltd v Bratislave.
debata

Úlohy predskokana sa ujali českí punkoví veteráni z Visacího zámku. Z poloprázdneho miesta pod pódiom sa časom stal vriaci kotol, ideálny pre tú časť publika, ktorá si chcela schuti zapogovať. Nie je zvykom, že si fanúšikovia pýtajú od predkapely prídavok. Visací zámek je stále v dobrej forme, a vôbec neprekáža, že pravé „číro“ členovia kapely nahradili umelým.

Public Image Limited sa na rozdiel od Sex Pistols neformovali ako čisto punková záležitosť, ale skôr post-punková či rocková kapela. Po príchode Johna Lydona na pódium si rozvášnený dav musel zvyknúť na pomalšie, ale nemenej intenzívne tempo. Výrazná gestikulácia, spievaný komentár namiesto melodického nôtenia. Lydon sa stal kazateľom a dirigentom zároveň. Nikoho na koncerte nezaujímalo, či vie, alebo nevie spievať, alebo to, že si sem-tam odpľuje na zem, pokiaľ za kazateľom stojí jeho náboženstvo, v prípade speváka je to zvyšok kapely PIL, ktorá pre jeho komentáre vytvára burácajúce hudobné zázemie.

Energia, ktorá smerovala od pódia, sa však spočiatku v publiku akosi strácala. Lydon sa viackrát neúspešne snažil vyburcovať ľudí – k potlesku, spevu či jednoducho k tomu, aby boli hlučnejší – no spočiatku bol jedinou výraznejšou aktivitou len pohár piva hodený na pódium. Viac sa začali chytať pri hitoch ako This Is Not A Love Song či Rise, ale na to, aby odprisahali vernosť svojmu novému kráľovi, potrebovali viac času, ako ponúkal koncert. Práve ku koncu sa totiž ľudia začali dostávať do tej správnej nálady.

Napriek tomu, že si fanúšikovia zjavne nebudú tento koncert pamätať ako oslavu bujarej rebélie (i keď nechýbala bitka podguráženého mladíka s pracovníkom sbs), určite to nebude výčitka smerom ku kapele, ktorá predviedla naozaj solídny výkon.

Večer ukončil svojím setom B-Complex, jeden z mála slovenských interpretov, ktorému sa podarilo preraziť aj v zahraničí. Autor hitu Beautiful Lies londýnsku skupinu nepochybne upútal aj tým, že sa nebojí v rámci drum'n'bass experimentovať a miešať ho s inými žánrami. Naposledy sa aj k aktuálnej spoločenskej situácii vyjadril v skladbe Past Lessons For The Future (Poučenie z minulosti do budúcnosti), kde si prepožičal slová českého herca, dramatika a spisovateľa Jana Wericha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #koncert #MMC #punk #Public Image Ltd #Sex Pistols #John Lydon