Britskí hudobníci vlani zarobili viac predajom vinylových platní ako na Youtube

Britskí hudobníci vlani zarobili viac predajom platní ako na službe Youtube a podobným webstránkam, ktoré sú financované z reklamy. Vyplýva to zo štatistík za rok 2015, ktoré publikovali zástupcovia Britského fonografického priemyslu (BPI). V nich okrem tržieb za uplynulý rok uvádzajú napríklad aj podiel ich umelcov na celosvetovom trhu.

23.05.2016 07:00
Adele Foto: ,
Podiel britských hudobníkov na celosvetovom trhu bol vlani 17,1 percent, pričom najúspešnejšia z nich bola speváčka Adele.
debata

Interpreti v roku 2015 utŕžili 25.1 milióna libier (v prepočte takmer 32,6 milióna eur) za viac ako dva milióny predaných vinylových platní. To je najviac predaných LP vo Veľkej Británii od roku 1994. Tržby za prehratia na webstránkach ponúkajúcich prehratie videí, ktoré sú platené za reklamu, dosiahli vlani 24,4 milióna libier (približne 31,6 milióna eur). Streamovacie služby ako Spotify alebo Deezer prispeli do celkového príjmu v hudobnom priemysle 146.1 miliónmi libier (približne 189,7 milióna eur).

„Je veľmi povzbudivé, že dopyt po britskej hudbe je vďaka našim brilantných umelcom a neustálym inováciám a investíciám našich nahrávacích spoločností silný ako doma tak aj v zahraničí,“ uviedol v stanovisku výkonný riaditeľ BPI a BRIT Awards, Geoff Taylor. Skonštatoval však, že videoplatformy ako sú Youtube sú schopné diktovať si vlastné podmienky za platbu tantiém a následne zneužiť situáciu na svoj prospech ako na prospech umelcov. Dodal tiež, že streamovacie služby platia umelcom férovejšie. K situácii sa vyjadril hovorca spomínanej služby Youtube, ktorý uviedol, že držitelia práv majú nad ich hudbou plnú kontrolu a je na nich či si za svoj obsah nechajú platiť alebo ho zo služby stiahnu.

Podiel britských hudobníkov na celosvetovom trhu bol vlani 17,1 percent, pričom najúspešnejšia z nich bola speváčka Adele. Jej album 25 (2015) je celosvetovo najlepšie predávanou nahrávkou. Celkovo sa z interpretkinej tretej štúdiovky predalo 17,4 milióna kusov.

debata chyba
Viac na túto tému: #predaj #Veľká Británia #YouTube #Adele #Vinyl #platňa