Eric Clapton platí za gitarové sóla vysokú daň

Ako sa zachovať vo chvíli, keď najväčšie potešenie spôsobuje zároveň aj najväčšiu bolesť?

14.06.2016 09:00
Eric Clapton Foto: ,
Eric Clapton priznal, že mu hra na gitare okrem radosti spôsobuje aj veľkú bolesť.
debata

Jeden z najlepších rockových gitaristov, anglický spevák a skladateľ Eric Clapton nedávno v rozhovore magazín Classic Rock priznal, že mu hra na gitare v dôsledku poškodenia nervového systému robí veľké problémy.

"Minulý rok som mal často bolesti. Začalo sa to v spodnej časti chrbta a postupne to prešlo do niečoho, čo lekári volajú periférna neuropatia. Je to, akoby vám nohou prechádzali elektrické šoky. Hrať na gitare je pre mňa namáhavé a musel som sa zmieriť s tým, že sa to už nezlepší,“ potvrdil sedemdesiatje­denročný hudobník.

Držiteľ sedemnástich cien Grammy a jediný muzikant, ktorý bol trikrát uvedený do Rokenrolovej siene slávy, prijal svoju diagnózu s pokorou. Podľa jeho slov je vďačný, že vôbec prežil svoju závislosť od heroínu, alkoholu a liekov na predpis. "Považujem za úžasné, že ešte vôbec žijem. Právom som mal byť už dávno mŕtvy. Ani neviem, ako som prežil, predovšetkým 70. roky. Z nejakého dôvodu som dostal ešte jednu šancu,“ dodal v rozhovore.

Už v minulosti Clapton zvažoval, že sa koncertných turné celkom vzdá, v roku 2013 pre bolesti zrušil niekoľko koncertov. Aj napriek vysokej dani sa však hudobník so svojím obľúbeným inštrumentom odmietol rozlúčiť. Gitara v ruke mu robila spoločnosť nielen pri nahrávaní novinky I Still Do, 23. sólového albumu, ktorý vydal len minulý mesiac, ale napríklad aj pri sérii aprílových koncertov v Tokiu. Po nedávnom priznaní však zostáva visieť vo vzduchu otázka, či si jeho fanúšikovia nový štúdiový album a skvelé gitarové sóla naživo nevychutnali posledný raz. Aj keď podľa svojich slov stále hrať dokáže, v súčasnosti ho žiadna koncertná šnúra k novému albumu nečaká.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bolesť #gitara #Eric Clapton