Skupina Elán sa pripravuje na turné Živých nás nedostanú

Kapela Elán zverejnila prvé informácie z príprav tohtoročného turné s názvom Živých nás nedostanú, na ktoré plánujú vyraziť v druhej polovici septembra. Na šnúre bude Elán venovať pozornosť predovšetkým albumu Hodina slovenčiny (1985), ktorý minulý rok oslávil tridsaťročnicu. „Tento album je zaujímavý tým, že počas jeho vzniku sa Vašo Patejdl rozhodol od Elánu odpojiť a dal prednosť sólovej dráhe, aby sa po nejakom čase zas mohol vrátiť späť,“ povedal počas manažér kapely Michal Čimera.

15.06.2016 07:00
Elán, Ráž, Baláž, Patejdl Foto: ,
Kapela Elán.
debata

Fanúšikovia môžu na pripravovaných koncertoch očakávať nielen skladby zo spomínaného albumu, ale aj výber z ich zatiaľ posledného spoločného počinu Živých nás nedostanú. „Dramaturgiu koncertov momentálne pripravujeme, z albumu Hodina slovenčiny určite nebudeme hrať všetky pesničky. Pri niektorých sme totiž mali taký pocit, že sa hodia skôr na platňu alebo na album ako na živé hranie, ale pokúsime sa vybrať z nich čo najviac. Veľmi sa zároveň tešíme na veci ako Zvláštny smútok víťazov, ktorý sme ešte nikdy naživo nehrali, takže budú tam aj takéto perličky.

Samozrejme, album by nepokryl celý koncert, takže budeme pridávať pesničky z nášho najnovšieho albumu Živých nás nedostanú, podľa ktorého sa aj volá toto turné. Bude to také porovnanie minulého a súčasného,“ prezradil Vašo Patejdl.

Na obdobie, keď vznikla štúdiovka Hodina slovenčiny, si dnes kapela spomína s nadhľadom. „Hrali sme vtedy niekoľko rokov 250 koncertov ročne a popritom sme nahrávali, takže za seba poviem, že si z tých čias nič iné nepamätám, len z bezvedomia do bezvedomia. Bola to ťažká práca, ale pretože sme to vydržali, tak sme dnes najlepšia kapela. Ostatní to nevydržali,“ poznamenal Jožo Ráž. „My sme to trošku s tým názvom Elán poplietli, mali sme sa volať nejako ináč. No keď už sme sa takto volali, tak sme to museli aj napĺňať,“ zasmial sa Patejdl. „Mali sme toho naozaj strašne veľa a je vlastne známe, že aj toto šialené tempo bolo jedným z dôvodov, prečo som v osemdesiatom piatom Elán na určitú dobu opustil,“ doplnil.

Okrem dychovej sekcie, ktorú si chce kapela na pripravované vystúpenia po predošlej skúsenosti ponechať, by sa mali na koncertoch objaviť vraj i zahraniční hostia. „Dychovú sekciu sme zachovali, budeme radi, keď sa v niektorých našich starších pesničkách objaví dych. Nechceme zatiaľ prezrádzať, čím ďalším fanúšikov prekvapíme, niečím ich ale určite prekvapíme. Pokúsime sa dokonca prekvapiť aj niečím menej známym,“ zasmial sa Patejdl. „Čakajú nás teraz dva až štyri mesiace tvrdej práce, musíme vymyslieť celú dramaturgiu koncertov, naskúšať to, manažér zas dáva dokopy vizuál koncertov a projekciu. Čo sa týka predkapely a hostí, máme zatiaľ viacero alternatív. Musíme si ešte niečo vypočuť a pozrieť a budúci týždeň už príde ku krokom, ktoré by mali viesť ku konkrétnym dohodám. V septembri prezradíme viac, zatiaľ len toľko, že by sme mali mať aj zahraničných hostí,“ uviedol.

Obľúbená kapela vyrazí na turné tradične viacerými kamiónmi. „Zatiaľ sme zbalení v siedmich a ešte k nim pribudnú zrejme ďalšie. Jeden kamión bude len na gitary,“ povedal Jožo Ráž.

Počas turné navštívi Elán desať miest, z toho osem v Česku a dve na Slovensku – 28. októbra zahrá v Bratislave, 30. októbra v Košiciach. „Snaha je, aby sme urobili každý rok minimálne jeden koncert v každom kraji. Stredoslovenský sa nám tentoraz nepodarilo dohodnúť, no minulý rok sme mali veľký koncert na zimnom štadióne v Poprade a pokiaľ pôjdu plány aspoň z polovice tak dobre ako teraz, tak sa s týmto programom vrátime na Slovensko aj v roku 2017,“ uzavrel Čimera.

debata chyba
Viac na túto tému: #turné #Elán #Živých nás nedostanú #Hodina slovenčiny