Bratislavu čaká veľkolepý výlet do Stredozeme

Počas klasického filmového zážitku je divák zvyknutý na hudobný motív v rámci celku.

20.06.2016 14:00
28 lort 2x Foto:
Unikátny Koncert Pán prsteňov videli po celom svete milióny divákov.
debata

Ak však hudba presiahne hranice filmového plátna a odznie v podaní symfonického orchestra, o klasickom zážitku nemožno hovoriť. Dvakrát tak to platí pri hudbe Howarda Shora k filmu Pán prsteňov: Spoločenstvo prsteňa, za ktorú si skladateľ odniesol aj prestížnu sošku Oscara a cenu Grammy. Spojenie živej hudby a prvého dielu obľúbenej Tolkienovej trilógie čaká na divákov v pondelok v bratislavskej Incheba Expo Aréne.

Trojhodinovým výletom do Stredozeme bude divákov sprevádzať 100-členný symfonický orchester Plzenskej filharmónie a 150-členný spevácky zbor. Orchester, rovnako ako Kühnov detský zbor a Vysokoškolský zbor Karlovej univerzity si americká produkcia vybrala na základe vysokej kvality. "Zboristi sú fanúšikmi Tolkienovej trilógie, preto im nerobili problém ani texty v jazykoch, ktoré sú pre film typické, a to quenya, sindarin, khuzdul, adûnaic, čierna reč Mordoru,˝ hovorí Jana Tuhá, PR manažérka projektu. Na bratislavský koncert sa pripravovali niekoľko mesiacov.

Nápad koncertného premietania ocenil aj autor hudby. "Táto kombinácia je naozaj fascinujúca,“ povedal Howard Shore pre portál ocregister.com. "Vidíte orchester a potom vaše oči zablúdia hore na obrazovku, kde je celá akcia v obrazoch Petera Jacksona. Je to silnejšie, keď počujete tú hudbu naživo,“ dodal.

Dilemu, kam zaostriť svoj zrak skôr, budú musieť zjavne vyriešiť aj návštevníci dnešného koncertu. Okrem početného hudobného sprievodu ich bude lákať aj HD kvalita filmu premietaného na nadrozmernom plátne veľkosti 150 štvorcových metrov.

Unikátny projekt videli po celom svete milióny divákov, hlavné mesto Slovenska Bratislava ho privíta po prvý raz. Sólistkou koncertu bude Clara Sanabras, známa napríklad zo soundtracku k filmu Hobit. Orchester Plzenskej filharmónie povedie dirigent David Reitz.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Pán prsteňov #Howard Shor