Zimányiová má prvý sólový album

Po vyše sedemnástich rokoch profesionálnej kariéry už Andrea Zimányiová nemusí krčiť plecami pri otázke, prečo nemá vlastné CD.

09.07.2016 16:00
Zimányiová Foto: ,
Album Okno do duše pokrstil Vašo Patejdl.
debata

V týchto dňoch si speváčka, ktorej učaroval šansón, splnila sen – vydala svoj prvý sólový album.

Debut s názvom Okno do duše sa nesie, ako inak, v šansónovom duchu. „Uvedomila som si, že ma nikto nebude viesť za ručičku a keď chcem niečo dosiahnuť, musím sa o to pričiniť. Materiál na album som zbierala niekoľko rokov, piesne som selektovala a niektoré skladby sme dokončili priamo v štúdiu. Producentsky mi veľmi pomohla moja polovička – Juraj Burian,“ hovorí Andrea. Skvelý gitarista zložil speváčke aj väčšinu skladieb. Na nahrávkach sa okrem neho podieľali Erik Dimitrov, Anton Zajaček, Juraj Griglák a Viliam Majer. V troch skladbách si zahrali Andreini hostia – sláčikové kvarteto pod vedením koncertného majstra Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu Mariána Svetlíka a gitarista Tomáš Rédey. „V jednej skladbe mi nahral cez „veľkú mláku“ krídlovku Justin Stanton, zakladajúci člen jednej z najpopulárnejších fusion kapiel súčasnosti – Snarky Puppy,“ prezradila Andrea Zimányiová, ktorá do albumu pridala aj svoje „kazetové“ nahrávky z detstva (Uliana, krásna panna a Horela lipka). „Nahrávali sme vo veľmi príjemnej, rodinnej atmosfére, keďže spolumajiteľ nahrávacieho štúdia je Jarko Žigo mladší, hráč na bicích, bývalý a jediný mužský člen skupiny Margot, v ktorej som začínala.“

Texty na albume Okno do duše sú z dielne speváčky a Zora Laurinca, francúzske texty napísali Didier Rogasik a Rene Parentin. Autorsky jej prispela jednou skladbou aj speváčka Adriena Bartošová. Medzi jedenástimi piesňami sa nájdu aj osobné výpovede Andrey – skladbu Tebe venovala otcovi, ktorého nikdy nepoznala (Nepoznám ani vôňu tvojich nedieľ, ani tvoj smiech, ani akú máš dlaň…). Výnimočná je aj skladba Adila, ktorej refrén spieva v arabčine. Na počesť Jozefa Bednárika naspievala jeho obľúbenú skladbu Kone od Vladimira Vysockého s textom Moniky Kozelovej.

Album v priestoroch legendárneho V-klubu pokrstil Vašo Patejdl. Krstilo sa dažďovou vodou a zväzkom levandule. „Nápad krstiť dažďovou vodou dostala moja trénerka Veronika. Tak som ju asi dva týždne poctivo zbierala do pohára,“ dodala speváčka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Andrea Zimányiová #Okno do duše