Cluster ensemble hrá Philipa Glassa. On im vydal album

„Je to čistý nezištný produkt ľudskej mysle,“ povedal František Király z umeleckej skupiny Cluster ensemble o ranom období amerického skladateľa Philipa Glassa.

28.07.2016 14:00
35 cluster 3x Foto:
Ivan Šiller a František Király, tvorivé jadro Cluster ensemble.
debata

Je to už viac ako rok, čo skladbu Music With Changing Parts zahrali v Košiciach v slovenskej premiére, dokonca v prítomnosti jej autora. Interpretácia skladby z roku 1971 sa Glassovi zapáčila natoľko, že súboru ponúkol možnosť vydať nahrávku vo svojom vydavateľstve Orange Mountain Music.

Hudobníci, ktorí v tom čase dokončovali debutový album v košickom vydavateľstve Hevhetia, ponuku prijali. Nielen na Slovensku, ale aj na pultoch hudobných predajní po celom svete sa tak nedávno objavila kolekcia troch CD s názvom Cluster ensemble plays Philip Glass.

„Zhluk“ hudobníkov okolo Ivana Šillera a Františka Királya – Cluster ensemble – už dávnejšie oslovil Glassov „minimalizmus“ 60. a 70. rokov. Na novinke sa teda objavujú aj ďalšie diela ako Two Pages, Music in Fifths, Music in Contrary Motion a Music in Similiar Motion, ktoré si súbor naštudoval už skôr.

„S hudbou Philipa Glassa sa dnes vie človek stretnúť relatívne často, keďže sa venuje aj filmovej hudbe. V 80. rokoch z nejakých dôvodov zmenil svoj hudobný štýl, a ten mi nie je až taký blízky, napriek tomu, že je takisto originálny (a dovolím si povedať, že ho vykradlo mnoho ľudí, ktorí sa považujú za skladateľov, ako Ludovico Einaudi či Yann Tiersen). Mne spolu s Ivanom je bližší práve ten radikálny prístup, ,hardcore minimal',“ hovorí Király, podľa ktorého sila hudby zo skorého obdobia pramení aj zo spôsobu života, ktorý vtedy viedol.

Philip Glass študoval na kvalitných školách v Amerike aj v Paríži. Ako klasicky vzdelaný hudobník si dokázal nájsť svoj vlastný hudobný jazyk. Chýbali mu však peniaze a on sa musel prebíjať, ako vedel. Pracoval ako taxikár či „sťahovák“, žil v najlacnejšej časti New Yorku, hral na tých najlacnejších nástrojoch. A práve v tomto období vznikali jeho prvé minimalistické skladby. „On jednoducho vytvoril veľkú vec a nám s Ivanom sa páčia práve tieto skladby. Nielen to, ako znejú, ale aj s tým celým konceptom okolo, ako to vznikalo, prečo to vznikalo,“ dodal Király. Philip Glass sa mu vraj minulý rok priznal s tým, že koncertuje len posledných 20 rokov. Dovtedy mu pozornosť verejnosti akosi unikala, čo bol možno jeden z dôvodov, prečo sa neskôr začal venovať filmovej hudbe.

Kolekcia troch CD Cluster Ensemble plays Philip... Foto: Miroslav Kubečka
Cluster Ensemble plays Philip Glass Kolekcia troch CD Cluster Ensemble plays Philip Glass

Nové CD Cluster ensemble plays Philip Glass si už stihol všimnúť aj britský Guardian. „Pri hudbe v podaní Cluster ensemble je mimoriadne to, že neznejú didakticky, ale neuveriteľne prirodzene, pričom je to stále výborne zvládnuté aj muzikantsky,“ napísal na adresu slovenského súboru Andrew Clements. Novinku ohodnotil štyrmi hviezdičkami z piatich.

Umelecká skupina plánuje so skladbou Music With Changing Parts na jeseň turné, zatiaľ len česko-slovenské. Či sa podarí v budúcnosti vycestovať aj do Spojených štátov, je, rovnako ako v prípade vizionárskeho skladateľa, hudba budúcnosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Philip Glass #Cluster ensemble #Ivana Šiller #František Király #Cluster ensemble plays Philip Glass