Sziget je tento rok exkluzívny nielen kvôli Rihanne

Muse, Rihanna, David Guetta, The Chemical Brothers, Die Antwoord, Sia, Manu Chao, The Last Shadow Puppets, Sigur Rós, Kaiser Chiefs, M83, Editors...

02.08.2016 09:00
Rihanna Foto: ,
Rihanna predstaví v Budapešti album Anti.
debata

Tohtoročný lineup jedného z najväčších európskych hudobných festivalov Sziget sa vlní pod ťarchou poriadne tučných mien. Do Budapešti zavítajú hviezdy, ktoré udávajú trendy mainstreamu, ale dostatok príležitostí sa núka aj na objavovanie nových mien. Sziget je farebný festival, britpopovú scénu na čele s legendami Muse a Noelom Gallagherom doplní gigantický stan s elektronickou hudbou a množstvom sprievodných podujatí. Ani tento rok nebude chýbať obľúbené cirkusové šapito.

Hudobné vody sa rozvíria od 10. do 17. augusta priamo v zelenom srdci Budapešti, na Ostrove slobody. Permanentky na festival sú síce od júna beznádejne vypredané, no stále sú v ponuke lístky na jednotlivé vystúpenia. Ak teda premýšľate nad výletom do Budapešti, rozhodne sa oplatí spojiť ho s koncertom.

Príde aj Riri

Kde začať? Viac ako štyristotisíc hudobných horlivcov bude pravdepodobne spájať počas festivalu jediný problém – určiť si priority. Vybrať si spomedzi stovky koncertov a DJ setov rozhodne nebude ľahké…

Festival v stredu odštartuje na hlavnom stagei tanečnou smršťou, headlinerom večera je kultové elektronické duo The Chemical Brothers. Energiu sa oplatí ušetriť aj na juhoafrickú kapelu Die Antwoord. Ninja a Yolandi sú nepredvídateľné kombo, čo na Slovensku potvrdili už minulý rok. Ich vystúpenie na Pohode patrilo k highlitom. V utorok budú fanúšikovia zadržiavať dych pri pohľade na živelnú krásku Rihannu. Kto ju nestihol koncom júla v Prahe, má skvelú príležitosť napraviť to na Szigete.

Charizmatická showmanka si totiž dokáže publikum dokonale podmaniť. Na Szigete zaznejú skladby z jej nového albumu Anti. Jedna z najoceňovanejších súčasných interpretiek naň zatiaľ zbiera len pozitívne recenzie. Po pražskom koncerte zaznelo, že smerovanie barbadoskej rodáčky sa nápadne zvrtlo – od mainstreamových hitov sa pomaly, ale iste presúva do vážnejších hudobných polôh, fanúšikov by teda mohla prekvapiť.

Britpopová špička

Legenda britskej nezávislej scény kapela Muse vydala minulý rok svoj siedmy štúdiový album Drones. Štýloví chameleóni ho poňali konceptuálne a formálne sa vrátili k rocku. Na Szigete vystúpia v sobotu 13. augusta a ešte predtým im pódium „zohrejú“ zasnívaní Islanďania Sigur Rós – kapela patrila medzi headlinerov tohtoročnej Pohody.

Anglickí indierockeri Block Party, postpankáči Sum 41 aj dídžej Dawid Guetta. Mená troch nedeľňajších, žánrovo odlišných, headlinerov pôsobia vedľa seba celkom bizarne. David Guetta je jedným z najuznávanejších tvorcov súčasnej tanečnej hudby a zábavu na ostrove odpáli najnovším hitom Clap Your Hands. Block Party vypustili v januári tohto roku do sveta nový album Hymns a aj napriek rozpačitým recenziám sa fanúšikom viac ako zavďačili.

Program sa ku koncu poriadne zahustí. V pondelok sa to pred hlavným stageom zaplní vďaka austrálskej speváčke Sii. Hudobníčka je na scéne od konca deväťdesiatych rokov a s nadhľadom recykluje žánre ako soul, hiphop či funk. Pripravené má skladby z najnovšieho albumu This is Acting.

Francúzi M83 urobili na tohtoročnom festivale Colours of Ostrava poriadny prievan, ich koncert patril medzi najväčšie lahôdky a rozhodne by bol hriech premeškať ich vystúpenie na Szigete, vedia totiž urobiť poriadnu šou. Gitarista kapely Oasis Noel Gallagher dorazí do Budapešti s kapelou Noel Gallagher's High Flying Birds, Alex Turner z Arctic Monkeys sa zas „zamaskuje“ ako člen formácie The Last Shadow Puppets. Na Szigete si tento rok zahrajú dve slovenské kapely – víťaz súťaže Jednou ranou na Sziget, psychodelickí Fúzy Múzy a indiepopová trojica Queer Jane.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rihanna #Sziget #Muse