Vinylové platne objavujú vesmír

„Obloha nás volá. Ak sami seba nezničíme, jedného dňa sa odvážime k hviezdam.“

02.08.2016 16:00
Jack White Foto: ,
Hudobník Jack White si prostredníctvom svojho vydavateľstva splnil „vesmírny“ sen.
debata

Slová Carla Sagana, amerického astronóma a popularizátora vedy, ktoré odzneli v obľúbenom televíznom programe Cosmos, si zobral k srdcu aj americký hudobník a spevák Jack White. Jeho vydavateľstvo Third Man Records pri príležitosti 7. výročia svojho založenia pustilo vo vesmíre prvú vinylovú platňu. Vyniesol ju tam špeciálny balón.

Jack White, známy aj z formácie The White Stripes, sa s myšlienkou hudby znejúcej vo vesmíre pohrával už skôr. V roku 2012 požiadal svojho priateľa a bývalého pracovníka NASA Kevina Carrica, aby zhotovil špeciálny gramofón, ktorý vydrží aj extrémne podmienky a dokáže platne sám opakovane prehrávať. Carrico nelenil a už o rok vznikol prototyp s názvom The iCarus Craft. Keď bolo dielo dokonané, zostávalo už len vybrať správnu skladbu. White však nemusel dlho premýšľať.

John D. Boswell, americký hudobník venujúci sa elektronike, spustil v roku 2009 projekt Symphony of Science (Vedecká symfónia), ktorého cieľom bolo šíriť vedecké poznatky a filozofické úvahy prostredníctvom hudobných remixov. Skladba A Glorious Dawn bola prvá zo série a okrem slávnych výrokov Carla Sagana na nej počuť aj slová teoretického fyzika Stephena Hawkinga. Okrem státisícov fanúšikov na internete nahrávka zaujala aj spoločnosť Third Man Records, ktorá ju 9. novembra toho istého roku vydala ako singel na počesť 75. výročia Saganovho narodenia. A rovnaká skladba nedávno odznela vo výške 94 413 stôp (takmer 29 km).

„Naším hlavným cieľom – od počiatku až po samotnú realizáciu – bolo vniesť fantáziu a inšpiráciu do sveta hudby a nadšencov vinylových platní,“ povedal o projekte White. „Napĺňa nás, že môžeme vzdať poctu neuveriteľnému vedcovi a idealistovi, ktorým bol Carl Sagan.“ Tvorcovia si celý proces zaznamenávali, video je dostupné aj na webovej stránke vydavateľstva.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #Jack White #Third Man Records #The White Stripes #Cosmos #vinylová platňa #A Glorious Dawn #Carl Sagan