Zbožňovať život je so Savages jednoduchšie

V roku 2013 im prestížnu Mercury Prize vyfúkol James Blake, no tento rok sú opäť v hre. Britská kapela Savages sa s novinkou Adore Life znovu nachádza medzi dvanástkou interpretov, ktorí majú šancu získať cenu za najlepší britský či írsky album.

10.08.2016 09:00
festival Pohoda 2016 Savages Foto:
Album Adore Life predviedli Savages aj na tohtoročnej Pohode.
debata

Štvorica hudobníčok – Jehnny Beth, Gemma Thompson, Ayse Hassan, Fay Milton – debutovala v roku 2013 albumom Silence Yourself. Zo súhry hlasného revoltujúceho postpunkového zvuku gitár a miestami až umeleckého prejavu speváčky Jehnny Bethovej vznikol album, ktorý si hneď získal priazeň kritiky.

Čisto ženská formácia (väčšinou odetá v čiernom) holdujúca tvrdšiemu rocku? Aj keď do ich fanklubu istotne patrí aj množstvo feministiek, Savages sa rozhodne nechcú hrať na „silné neprístupné ženy“. Napriek tomu spočiatku museli bojovať aj s predsudkami. „Ľudia sa nás už zjavne neboja. Keď sme začínali, boli sme ako tlupa, na ktorú sa ľudia chodili pozerať ako do zoo. Teraz je cítiť, že sme v tom spolu všetci,“ priznala bubeníčka Fay Milton začiatkom roka pre britský Independent.

Savages: Adore Life, 2016 Foto: Matador, Pop Noire
Savages Adore Life Savages: Adore Life, 2016

Po úspechu prvého albumu každého zaujímalo, čo Savages ponúknu nabudúce. No tohtoročná novinka Adore Life (v preklade zbožňovať život) všetkých prekvapila. „Odpoveďou je láska,“ znie v titulnej skladbe The Answer, a toto heslo sa tiahne aj celým albumom. Texty speváčky Jehnny Bethovej (vlastným menom Camille Berthomier) majú však od klasických lovesongov ďaleko. Savages ani v tomto prípade nepoľavili – medzi mohutným zvukom a textom panuje dokonalá vyváženosť. Rovnako ako pri ich debute aj na albume Adore Life sa producentsky podieľal Nicolas Congé alias Johnny Hostile, ktorý kedysi s Bethovou tvoril muzikantské duo John & Jehn.

Aj keď sa v súčasnosti novinka uchádza o najlepší „ostrovný“ album, testovacím publikom sa stali fanúšikovia v New Yorku. Kapela cítila, že pri novom materiáli stagnuje a nové piesne sa rozhodla odskúšať v praxi. V newyorských kluboch tak minulý rok v januári odohrali počas 19 dní dovedna 9 koncertov. Koncerty si zároveň nahrávali a pozorne sledovali reakcie divákov. Výsledkom bolo, že po „nahustenej“ koncertnej šnúre niekoľko skladieb kompletne prepísali.

Pre fanúšikov hudobný „experiment“ ponúkol možnosť zažiť britskú formáciu v krátkom čase hneď niekoľkokrát za sebou. Čo by pri iných kapelách pôsobilo skôr únavne, pri koncertoch Savages rozhodne neplatí. Nielen počuť, ale aj vidieť sa pri „ženskej štvorke“ rozhodne oplatí. Tento rok o tom presvedčili aj návštevníkov festivalu Pohoda.

„Zmysel pre teatrálnosť sa u Savages mieša s temnou gotikou a neodolateľne drzým postpunkom. Elegantne zlievajú noblesu i špinu a žánrové hranice preskakujú výhradne vo svoj prospech. Aj keď počas koncertov rady improvizujú, skladby z druhého albumu Adore Life predstavili podľa premysleného plánu. Ich temne úprimné vyznania zaliezli viacerým hlboko pod nechty,“ napísali sme v Pravde nadšení po ich koncerte.

Zvýšiť ich šancu na výhru Mercury Prize môžu tento rok aj fanúšikovia, ktorí o „užšom“ výbere šiestich albumov rozhodujú prostredníctvom online hlasovania. O definitívnych výsledkoch sa rozhodne 15. septembra. Jamesa Blakea, ktorý bol takisto hosťom 20. ročníka Pohody, sa však už tentoraz dievčatá báť nemusia. Jeho novinka The Colour in Anything sa medzi nominované albumy nedostala.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Pohoda #Savages #Mercury Prize #Adore Life #Jehnny Beth #Silence Yourself