Bowieho berlínsku trilógiu pripomenie pamätná tabuľa

V nemeckej metropole Berlín odhalili v pondelok pamätnú tabuľu zosnulému britskému rockovému spevákovi Davidovi Bowiemu, ktorý v niekdajšej západnej časti mesta v 70. rokoch strávil niekoľko rokov počas nahrávania troch štúdiových albumov.

23.08.2016 12:00
debata
Spevák David Bowie na obale albumu Low (1977). Foto: RCA Records
David Bowie Low Spevák David Bowie na obale albumu Low (1977).

Porcelánovú tabuľu slávnostne osadili na priečelí obytného bloku v berlínskej štvrti Schöneberg na ulici Hauptstrasse, kde Bowie v rokoch 1976–78 zdieľal byt s americkým punkrockovým hudobníkom Iggym Popom. Bowie sa do Západného Berlína presťahoval so zámerom zbaviť sa heroínovej závislosti.

Tabuľa pripomína, že v uvedenom čase Bowie vytvoril v meste tri albumy: Low (1977), Heroes (1977) a Lodger (1979), ktoré vošli do hudobnej histórie ako tzv. berlínska trilógia. Albumy boli nahraté v štúdiu Hansa, neďaleko bývalého Berlínskeho múru, ktorého pozostatky sa tam nachádzajú dodnes.

Na pamätnej tabuli je uvedený aj verš z Bowieho skladby Heroes: „We can be heroes, just for one day“ (Môžeme byť hrdinami, hoci len na jeden deň). Pieseň odráža ducha doby studenej vojny a podľa berlínskeho starostu Michaela Müllera sa stala „hymnou vtedajšieho rozdeleného mesta“.

David Bowie bol „symbolom kozmopolitnej a tolerantnej atmosféry mesta“, uviedol starosta pri odhaľovaní plakety. Podľa neho hudobník priblížil túto kultúrnu metropolu množstvu ľudí po celom svete. Odkazy na berlínsky pobyt možno nájsť v texte k Bowieho skladbe „Where Are We Now“ z jeho predposledného albumu The Next Day (2013).

debata chyba
Viac na túto tému: #David Bowie #Berlín #Berlínsky múr #löw #pamätná tabuľa #berlínska trilógia #Heroes #Lodger