Freddie Mercury dostal vlastný asteroid

Spevák kapely Queen Freddie Mercury dostal k svojim nedožitým sedemdesiatinám aj jeden nezvyčajný darček: bol po ňom pomenovaný asteroid. Oznámil to na internete jeho bývalý spoluhráč Brian May.

05.09.2016 14:00
Freddie Mercury Foto: ,
Freddie Mercury dostal k nedožitým sedemdesiatinám naozaj nezvyčajný darček.
debata (1)

Vesmírne teleso s priemerom 3,5 kilometra sa pohybuje na dráhe medzi Marsom a Jupiterom a jeho nový názov už oficiálne schválila aj Medzinárodná astronomická únia (IAU). Asteroid s číslom 17473 bol objavený už v roku 1991. Jeho nové meno bude Freddiemercury. IAU tým podľa Maya uznala Mercuryho „mimoriadny svetový význam“.

Brian May, ktorý je aj astrofyzik (v roku 2007 dokonca v tomto odbore získal doktorát na londýnskej Imperial College), už svoj asteroid má od roku 2008. Vtedy po ňom bolo pomenované vesmírne teleso s číslom 52665.

Freddie Mercury, vlastným menom Farookh Bulsara, sa narodil 5. septembra 1946 na ostrove Zanzibar. Začiatkom 70. rokov vytvoril spolu s gitaristom Brianom Mayom, bubeníkom Rogerom Taylorom a basgitaristom Johnom Deaconom rockovú skupinu Queen, jednu z najslávnejších hudobných formácií 20. storočia. Zomrel v roku 1991 na AIDS.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #výročie #Freddie Mercury #asteroid #Queen #Brian May #Farookh Bulsara #Medzinárodná astronomická únia