Vo veku 51 rokov zomrel renomovaný tenorista Johan Botha

Rakúsky tenorista juhoafrického pôvodu Johan Botha, ktorého poznali na viacerých špičkových európskych scénach vrátane Viedenskej štátnej opery, kde stál od roku 1996 na pódiu viac ako 230-krát, už nie je medzi živými.

08.09.2016 17:28
Johan Botha Foto: ,
Johan Botha ako Othello v Metropolitnej opere v New Yorku v roku 2012.
debata

Rodák z Rustenburgu na severe Juhoafrickej republiky (JAR) zomrel dnes vo Viedni vo veku iba 51 rokov na následky rakovinového ochorenia. Informáciu prinieslo internetové vydanie denníka Kurier s odvolaním s na umelcovu agentúru, ako aj tlačová agentúra APA s odvolaním sa na dobre informované spoľahlivé zdroje.

Umelec sa po debute vo vlasti presunul do Európy v roku 1990, kde pôsobil postupne v zbore Bavorských slávností a v nemeckom Kaiserslauterne ako Gustavo vo Verdiho Maškarnom plese. Už v roku 1993 sa po účinkovaní na viacerých ďalších nemeckých scénach presadil na scéne parížskej opery Bastille kreáciou v Pucciniho Madame Butterfly, aby sa čoskoro tešil z angažmánov v Štátnej opere a Komickej opere v Berlíne.

Vo Viedni sa najskôr predstavil ako Rodolfo v Pucciniho La Bohéme na scéne Ľudovej opery (Volksoper), aby napokon 20. februára 1996 debutoval ako Cavaradossi v Pucciniho Tosce na scéne tamojšej štátnej opery.

Postupne sa v jednej z najväčších operných scén planéty predstavil Botha v rakúskom hlavnom meste v dielach Richarda Straussa i Richarda Wagnera, nechýbal na silvestrovských galakoncertoch ani na slávnostnom večere pri príležitosti 50. výročia znovuotvorenia Viedenskej štátnej opery (2005) či rozlúčke s odchádzajúcim šéfom scény Ioanom Holenderom (2010).

Zosnulý spolupracoval nielen so stálicami opernej scény, ale aj s dirigentmi svetového kalibru ako Claudio Abbado, Daniel Barenboim, Riccardo Chailly alebo Zubin Mehta. V zámorí stál za dirigentským pultom pri jeho vystúpeniach v Metropolitnej opere v New Yorku nezriedka James Levine.

Po vážnych zdravotných problémoch súvisiacich s vlaňajším diagnostikovaním nádorového ochorenia sa tenorista iba v júni vrátil na opernú scénu, a to v Budapešti vo Wagnerovom opuse Siegfried. Po návšteve vo vlasti sa však jeho zdravotný stav dramaticky zhoršil, takže jeho vystúpenia v operách Aida a Turandot v priebehu jesene 2016 vo Viedenskej štátnej opere zostanú navždy iba nerealizovaným plánom. Botha bol rakúskym občanom od roku 1998.

debata chyba
Viac na túto tému: #Johan Botha #Viedenská štátna opera #Opera Bastille #operný spevák #Metropolitná opera v New Yorku