Nevrátil sa grime, ale Skepta. Odkazom Mercury Prize je nezávislosť

Cena za najlepší britský či írsky album za minulý rok už má svojho vlastníka. Prestížnu Mercury Prize nezískal favorizovaný album Davida Bowieho Blackstar, ani Radiohead, ktorí so štúdiovkou A Moon Shaped Tool držia rekord najčastejšie nominovanej kapely.

17.09.2016 09:00
debata
Víťaz Mercury Prize 2016 – Skepta (snímka z... Foto: AATW
Skepta Víťaz Mercury Prize 2016 – Skepta (snímka z jeho albumu Doin' It Again)

O prekvapenie večera sa vo štvrtok postaral jeden z porotcov Jarvis Cocker. „Ak sa David Bowie pozerá dnes večer dolu na Hammersmith Apollo (miesto odovzdávania cien, pozn. red.), chcel by, aby Mercury Prize 2016 získal… Skepta,“ vyhlásil frontman kapely Pulp víťaza a následne ho zavolal na pódium, aby si prevzal cenu za svoj štvrtý štúdiový album Konnichiwa. Nebolo to jednoduché, Skepta sa v tej chvíli musel vymaniť z úprimných objatí svojich priateľov.

„Skepta je umelec, ktorý definuje rok 2016 – DIY (Urob si sám) umelec, ktorého popularita presiahla až do Spojených štátov bez toho, aby pozabudol na svoje britské korene. Album je plný vtipu a zábavy, integrity a života,“ povedala neskôr ďalšia z porotkýň Harriet Gibsoneová pre britský Telegraph. S týmto vyhlásením nemôže Skepta viac ako súhlasiť. DIY pre neho znamená hlavne slobodu v tvorbe a nezávislosť od veľkých nahrávacích štúdií. „Chcem inšpirovať ľudí, ktorí robia rôzny druh hudby, ľudí tvoriacich pod vydavateľstvom, ktoré im diktuje, čo majú robiť a necítia sa sami sebou,“ povedal pre médiá tesne po ukončení londýnskeho ceremoniálu.

Skepta je druhým hip-hopovým hudobníkom venujúcim sa štýlu grime, ktorý Mercury Prize získal. V roku 2003 sa to podarilo Dizzeemu Rascalovi s debutovým albumom Boy In Da Corner. Je to teda viac ako desať rokov, čo sa táto hudba, vychádzajúca predovšetkým zo žánrov ako UK garage, dancehall a hip-hop, vracia opäť do povedomia širšej verejnosti. Podľa víťaza Mercury Prize to však nie je grime, čo sa vrátil, ale on sám.

Skepta, vlastným menom Joseph Junior Adenuga, sa narodil rodičom, ktorí do Spojeného kráľovstva emigrovali z Nigérie. Rodina sa neskôr presťahovala do londýnskeho Tottenhamu po tom, čo malý Joseph nechtiac podpálil dom. Doteraz vraj netuší, ako sa mu to mohlo podariť. Začínal ako MC aj so svojím bratom, taktiež hudobníkom známym ako JME (Jamie Adenuga). Netrvalo dlho a stal sa jedným z najrešpekto­vanejších mien na londýnskej grime scéne, ktorá zažila svoj rozkvet začiatkom 21. storočia. Skepta získal priaznivé ohlasy aj zo zámoria. Jeho tvorbu obdivujú aj americkí raperi ako Drake či Kanye West.

Dva prvé albumy (Greatest Hits, 2007 a Microphone Champion, 2009) vydal pod nezávislou značkou svojho brata – Boy Better Know. Pri treťom albume Doin' It Again, ktorý vyšiel v roku 2011, skúsil šťastie so spoločnosťou AATW. Nastala päťročná odmlka, počas ktorej podľa svojich slov potreboval opäť nájsť sám seba. Album Konnichiwa vyšiel v máji tohto roku znovu pod „rodinnou“ značkou. „Toto nie som ja,“ odpovedá Skepta hudobnému priemyslu rovnomennou skladbou na čerstvom britskom albume roka.

Mercury Prize nie je len symbolickým ocenením, víťaz takisto získa aj šek na 25-tisíc libier (v prepočte asi 29-tisíc eur). Na čo ich plánuje čerstvý víťaz použiť? „Na niečo pozitívne, niečo, čo pomôže aj ostatným ľuďom, aby sa cítili šťastní a slobodní ako ja,“ povedal predvčerom novinárom. Dodal, že premýšľa nad vlastným nahrávacím štúdiom, ktoré by malo pomôcť mladým talentom preraziť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mercury Prize #Konnichiwa #Skepta #Joseph Junior Adenuga #grime